StoryEditor

Predsudky voči Rómom či moslimom sa prehlbujú

04.01.2009, 08:57
Autor:
ČTKČTK
Predsudky voči Rómom sa podľa Slovenského národného strediska pre ľudské práva (SNSĽP) prehlbujú. Podiel ľudí, ktorí by príslušníkov týchto skupín nechceli mať za suseda, sa vlani zvýšil.
Vyplýva to z porovnania prieskumov SNSĽP z rokov 2006 a 2008. Susedstvo s Rómami prekážalo štyrom pätinám opýtaných, žida by za suseda nechcela mať viac ako štvrtina respondentov.

"Predsudky voči Rómom sú hlboko zakorenené a rozšírené medzi všetkými vrstvami obyvateľstva," doplnila Alena Kotvanová zo SNSĽP. Intolerancia Slovákov pritom rástla voči všetkým skupinám obyvateľstva, ktoré boli do ankety zaradené. Najviac opýtaných by nechcelo bývať v susedstve drogovo závislých spoluobčanov. Každý druhý Slovák by nechcel za suseda moslima alebo homosexuála. Najmenej prekážalo susedstvo so zdravotne postihnutými ľuďmi.

Necelé tri štvrtiny opýtaných odmietali susedstvo s človekom so záznamom v trestnom registri, takmer 67 percent respondentov malo problém s pravicovými extrémistami. Susedstvo s prisťahovalcami a ľuďmi odlišnej rasy prekážalo približne dvom pätinám opýtaných. Mladší ľudia boli voči všetkým skupinám obyvateľstva zaradených do prieskumu tolerantnejší.

Prieskum pre SNSĽP vykonala agentúra Focus v septembri minulého roku, zapojilo sa doň 1009 respondentov.
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 18:21