StoryEditor

Na Slovensku máme systém takzvaných univerzálnych svedkov, tvrdí Fico. Narážal na správu SIS

31.05.2021, 14:25
Autor:
ČTKČTK
Šéf Smeru Robert Fico povedal, že podľa Slovenskej informačnej služby sú títo svedkovia 95 percent kriminálnici.

Slovenská civilná tajná služba SIS podľa expremiéra a šéfa Smeru Roberta Fica upozornila na prípady manipulácie pri vyšetrovaní citlivých káuz.

Fico to dnes povedal pred novinármi s odvolaním na utajovanú správu SIS, ktorou sa minulý týždeň zaoberal parlament na neverejnej schôdzi. Polícia i prokuratúra obvinenia z účelového stíhania odmietli.

Vládna politici zase tvrdia, že polícii rozviazali ruky pri vyšetrovaní kriminálnych prípadov. Po minuloročných voľbách začala slovenská polícia stíhať niektorých sudcov a tiež bývalých vysokých úradníkov či niekdajších vedúcich predstaviteľov polície z obdobia vládnutia Smeru.

Ficova strana bola pri moci s výnimkou necelých dvoch rokov od roku 2006 až do minuloročných volieb, ktoré skončili pre Smer porážkou a následným odchodom do opozície.

"Na Slovensku je systém ovplyvňovania takzvaných univerzálnych svedkov, systém manipulácie trestného konania a na Slovensku sedia politickí väzni. Dochádza k manipulácii, koordinácii výpovedí a je dôvodné podozrenie z krivých výpovedí a z obvinení nevinných ľudí," povedal Fico.

Dodal, že podľa SIS spomínanými svedkami sú osoby, ktorým hrozí dlhoročné väzenie a ktoré z tohto dôvodu spolupracujú s políciou. Podľa Fica sa stalo pravidlom, že väzobne stíhané sú osoby len na základe výpovedí udavačov.

Médiá uviedli, že správa SIS skôr neobsahuje podrobnosti, ale SIS vraj má pre svoje tvrdenia dôkazy. Fico dlhodobo tvrdí, že vládna koalícia urobila z väzby politický a mučiaci nástroj. Niektorí obvinení v sledovaných kauzách, ktorí spolupracovali s políciou, už vyviazli s miernymi trestami.

S podmienkou skončil napríklad bývalý námestník riaditeľa SIS Boris Beňa, ktorý priznal korupciu a vynášanie informácií o odpočúvaní. Beňa tiež svedčil proti svojmu nadriadenému v SIS Vladimírovi Pčolinskému, ktorý nastúpil do čela SIS už za terajšej vládnej koalície a ktorý sa po obvinení z korupcie vzdal funkcie riaditeľa tajnej služby.

Policajní vyšetrovatelia ale aj niektorí prokurátori manipuláciu pri vyšetrovaní káuz popreli. Podľa nich voči kriminalistom začali diskreditačnú kampaň a pokusy o zastrašovanie.

Skoršie rozsiahle zatýkanie sudcov, niekdajšieho šéfa elitnej zložky prokuratúry, bývalých vedúcich predstaviteľov polície a iných vysokých úradníkov na Slovensku označili terajšiu vládni politici za výsledok toho, že nikto nebráni vyšetrovateľom v práci.

01 - Modified: 2024-04-23 09:20:03 - Feat.: - Title: Fedor Flašík mal veľké ústa 02 - Modified: 2024-04-22 12:11:43 - Feat.: - Title: Fico chce ovládnuť RTVS, tvrdí Gröhling. Šimečka odmieta útoky na kultúrnu obec 03 - Modified: 2024-04-22 11:17:57 - Feat.: - Title: Reakcie na úmrtie Flašíka: Jeho nápady sme často využívali v politike, vyhlásil Fico 04 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Členovia vlády reagujú na Ficove slová o prepúšťaní úradníkov. Dankov minister chce priberať nových 05 - Modified: 2024-04-22 10:05:19 - Feat.: - Title: Fico po rokovaní so Šimkovičovou: Vytvára sa pocit, že Machaj, Jančkárová a Makara sú nenahraditeľní
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 10:43