StoryEditor

Arbitráž má rýchlo vyriešiť spor

17.01.2008, 23:00

Arbitráž alebo rozhodcovské konanie je jednou z najstarších foriem riešenia sporu. Vychádza zo snahy rýchlo a kvalifikovane vyriešiť spor a minimalizovať výdavky súvisiace s udalosťami, ktoré strany nepredvídali pri dohode a ktoré nastali pri jej realizácii. Arbitráž je často rýchlejšia a hospodárnejšia ako súdne konanie. Na rozdiel od súdov, ktoré majú výlučnú právomoc rozhodnúť v spornej veci, a teda akýsi monopol na spravodlivosť od štátu, pri arbitráži vstupuje do konfliktu tretia osoba, na ktorej sa sporné strany dohodnú, pretože ju považujú za nezaujatú na výsledku sporu a schopnú odborne posúdiť spor.
Kľúč k riešeniu sporu
Kľúč k riešeniu sporu medzi vládou Roberta Fica a investorom so sídlom v Holandsku, ktorý považuje zákaz zisku v zdravotníctve za porušenie vopred dohodnutých pravidiel hry, leží v medzinárodnej dohode. Česká a Slovenská Federatívna Republika a Holandské kráľovstvo v roku 1991 uzavreli dohodu o podpore a vzájomnej ochrane investícií. Po zániku federácie Slovensko prevzalo túto zmluvu ako nástupnícky štát. Podľa tejto zmluvy prípadný spor medzi holandským investorom a štátom treba riešiť najskôr priateľskou cestou, a až v prípade neúspechu arbitrážou. "Predarbitrážna výzva je prvá fáza, v rámci ktorej sa poškodený zahraničný investor snaží o rokovanie so štátom -- istý pokus o zmier," hovorí Michael Siman z Ústavu medzinárodných vzťahov Univerzity Komenského.
Vláda má pol roka
Po žiadosti o priateľské riešenie začne plynúť lehota šesť mesiacov. Pokiaľ vláda v tejto dobe na predarbitrážnu výzvu nezareaguje alebo rokovania nebudú úspešné, investor môže podať návrh na začatie arbitrážneho konania a spôsob vyrovnania sa bude riešiť v rozhodcovskom konaní. To bude viesť podľa zmluvy o ochrane investícií samostatný rozhodcovský súd. Štát aj investor určia každý po jednom rozhodcovi, a tí si vyberú tretiu osobu -- predsedu, ktorý nesmie byť občanom Slovenska ani Holandska. Vymenovanie rozhodcov môžu obe strany presunúť na rozhodcovský súd obchodnej komory vo švédskom Štokholme. Či už bude súd vytvorený komorou, alebo spornými stranami, bude postupovať podľa príslušných pravidiel OSN. "Jednu arbitráž v súvislosti so Slovenskom sme už riešili -- spor s ČSOB. Vtedy štát musel zaplatiť takmer 25 miliárd korún," vysvetľuje sudca Medzinárodného súdneho dvora Peter Tomka. V tomto prípade by mal spor riešiť trojčlenný rozhodcovský tribunál, dodáva Tomka.


Arbitrážne spory v strednej Európe
CME vs. Česká republika
-- náhrada 270 mil. USD s príslušenstvom (12,9 mld. Sk)
ČSOB vs. Slovensko -- 24 mld. Sk
Saluka vs. Česká republika -- výška náhrady bude určená v ďalšej fáze konania (spoločnosť žiadala 44,1 mld. Sk)
ADC Affiliate Ltd and ADC & ADMC Management Ltd vs. Maďarsko -- 76 mil. UDS s príslušenstvom (2,2 mld. Sk)
Eureko BV vs. Poľsko -- výška náhrady bude určená v ďalšej fáze konania
Eastern Sugar vs. Česká republika -- 700 mil. Kč (856,8 mil. Sk)
Poznámka: Výšku priznanej náhrady sme prepočítali podľa kurzu aktuálneho v čase rozhodnutia.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 08:31