StoryEditor

KSS žiada prepustenie kubánskych väzňov

27.10.2007, 09:16
Autor:
TASRTASR
Predseda KSS Jozef Hrdlička zaslal 5. októbra generálnemu prokurátorovi USA Albertovi Gonzálesovi list, v ktorom ho žiada, aby sa zasadil o prepustenie piatich kubánskych väzňov, ktorých pred desiatimi rokmi Američania podľa neho neprávom uväznili.

"Ide o silne politicky a právne zmanipulovaný proces, ktorým obžaloba, porota i sudca uštedrili silné údery pod pás právu a spravodlivosti," píše v liste predseda KSS. René Gonzáles, Gerard Hernández, Ramón Lebaňino, Fernando Gonzáles a Antonio Guerrero boli podľa Hrdličku uväznení pre špionáž a vraždu, avšak obžaloba nebola doteraz schopná súdu predložiť ani jeden presvedčivý argument, ktorý by to dokazoval.

"Tento rok v septembri sa začal už ich desiaty rok väzby za činy, ktoré nespáchali. Boli odsúdení a sú väznení len a len preto, že sa snažili chrániť svoju vlasť pred teroristickými akciami trvalo organizovanými a realizovanými z územia USA, a ktoré si už vyžiadali veľké množstvo nevinných obetí," tvrdí šéf komunistov.

Slovenskí komunisti vraj tieto informácie získali a naďalej získavajú od rôznych nezávislých zdrojov.

"Vážený pán generálny prokurátor, vyzývame Vás, aby ste sa silou svojej autority zasadili o preverenie argumentov obžaloby a stiahnutie vykonštruovaného obvinenia zo súdu. Veríme, že tak budete konať v záujme dobrého mena amerického práva a spravodlivosti a tým dosiahnete prepustenie nespravodlivo odsúdených občanov Kuby na slobodu," píše sa v liste.

Hovorca Ministerstva zahraničných vecí SR Ján Škoda pre TASR povedal, že o takejto iniciatíve slovenských komunistov nevie a nevidí dôvod sa k nej vyjadrovať, keďže je to podľa neho len stranícka záležitosť KSS.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 15:29