StoryEditor

Rómske deti v Trnave bude voziť do školy špeciálny autobus

19.08.2007, 16:06
Autor:
TASRTASR

Obnovenie školského autobusu pre deti zo sociálne a ekonomicky slabého prostredia plánuje v Trnave v novom školskom roku obnoviť Liga aktivistov pre ľudské práva. Pred dvomi rokmi v rámci projektu integrácie rómskych detí prišla liga s možnosťou dennej prepravy detí z rómskej komunity na Coburgovej ulici do Základnej školy (ZŠ)na Limbovej, ktorá sa medzitým zlúčila s ďalšou školou do ZŠ Tulipán.

Do projektu s názvom Integrácia rómskych detí zo špeciálnych základných škôl a tried do štandardných tried, podporeného Európskym sociálnym fondom, Ministerstvom školstva SR, Roma Education Fund a v spolupráci s mestom Trnava, bolo podľa projektovej manažérky Eleny Kusendovej zaradených 60 detí. Po ne každé ráno prišiel na Coburgovu ulicu autobus a bezplatne ich zaviezol do školy. "O dochádzku detí sa starali rómski asistenti, na zhromaždisku kontrolovali, kto chýba a po vyučovaní deti zase doviezli domov," povedala pre TASR. Skutočnosť, že deti chodili do školy pod dohľadom a mali zabezpečenú pravidelnú prepravu, sa podľa Kusendovej odrazila na zlepšení učebných výsledkov žiakov i vo vzťahu rodič-škola. Autobus nevyužívali všetky deti zaradené do programu, o dochádzku niektorých sa starali matky alebo otcovia sami.

V uplynulom školskom roku zaradila liga do projektu trinásť rómskych detí z nultej triedy, tie v septembri vďaka svojej pripravenosti zvládnuť učivo nastúpia do klasických prváckych tried.

Školský autobus v Trnave fungoval na základe zmluvy so súkromným prepravcom. Identický projekt realizovala liga v obci Zlaté Klasy pri Dunajskej Strede pre 90 miestnych detí.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 10:59