StoryEditor

Opozícii v rokovacej sále opäť chýbal Paška

27.11.2007, 08:47
Autor:
SITASITA

Predsedovi poslaneckému klubu SDKÚ-DS Stanislavovi Janišovi chýbal v rokovacej sále predseda parlamentu Pavol Paška, o ktorého osude rozhodnú poslanci. Podľa Janiša Paška by mal byť v rokovacej sále "nielen zo slušnosti, ale aj z povinnosti". Šéf NR SR napokon po Janišovom apeli prišiel a zasadol si do parlamentnej lavice. Poslanec SDKÚ-DS Ivan Mikloš si myslí, že Paška demonštruje neslušnosť a zbabelosť. Podľa neho je neslušný, keď nesedí v rokovacej sále a zbabelý je vo chvíli, keď vystupuje tak, aby naňho nebolo možné reagovať.
Poslanci parlamentu rokujú o Paškovom odvolaní z postu predsedu Národnej rady SR. V laviciach nesedia poslanci koalície, z opozície zatiaľ prišli len niekoľkí poslanci.
Mimoriadna schôdza o Paškovom odvolaní sa začala v pondelok, v rozprave vystupovali najmä opoziční poslanci. Program schôdze prešiel vďaka hlasom poslancov za ĽS-HZDS, proti boli len Viliam Veteška a Tibor Mikuš. O rozruch sa postarali poslanci za Smer-SD, ktorí opustili rokovaciu sálu. Podľa poslankyne za Smer-SD Renáty Zmajkovičovej odišli zo sály, pretože nevidia dôvod na odvolanie. Nasledovali ich aj poslanci za SNS. Rozpravu napokon sledovali prevažne opoziční poslanci a niekoľko poslancov z ĽS-HZDS.
Krátko po začiatku schôdze vystúpil premiér Robert Fico, ktorý povedal, že Paška má dôveru vlády. Vládny kabinet podľa premiéra nemôže súhlasiť s opozíciou, pretože "pán Paška sa nedopustil žiadneho konania, ktoré by bolo v rozpore s Ústavou SR". Premiérovo vystúpenie sa nepozdávalo opozícii. Upozorňovala na to, že parlament je vyšší orgán než vláda a vláda sa zodpovedá parlamentu.
Paškov osud zostáva naďalej otázny, pretože nie je jasné, ako budú hlasovať poslanci z ĽS-HZDS. Predseda hnutia Vladimír Mečiar sa dostal do ostrého konfliktu s premiérom Robertom Ficom pre kauzu pozemkov na Slovenskom pozemkovom fonde.
Zvolanie schôdze iniciovala opozícia, ktorá kritizovala Paškove kroky po prijatí zákona o sociálnom poistení. Opoziční politici si myslia, že Paška zo Smeru hrubo a flagrantne porušuje zákony, znevažuje demokraciu a právny štát.
Na odvolanie Pašku z funkcie predsedu NR SR je potrebných minimálne 76 hlasov. Hlasovanie bude tajné.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 05:15