TASR, koláž HN
StoryEditor

Mikulec: Spravodajská informácia je súhrn určitých skutočností, nie dôkazov

30.05.2021, 14:50
Autor:
TASRTASR
Denisa Saková v diskusii namietla, že predstavitelia štátu museli informácie dostať skôr, ako na stretnutí v SIS a spochybňuje, či nejako konali.

Spravodajská informácia má ďaleko od dôkazu, podozrenia sa musia preveriť. Skonštatoval to minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) v nedeľnej diskusnej relácii TV Markíza Na telo.

Podľa vlastných slov vydal pokyn, aby sa inšpekcia ministerstva vnútra zaoberala podozreniami plynúcimi zo správy Slovenskej informačnej služby, s ktorou sa oboznámili poslanci Národnej rady.

Podčiarkol, že polícii, vyšetrovateľom aj prokurátorom dôveruje. Exministerka vnútra a nezaradená poslankyňa Denisa Saková trvá na tom, že ide o závažné podozrenia a škandál v bezpečnostných zložkách.

Povinnosť informácie odstúpiť 

V správe sa podľa nej jasne hovorí, že k informáciám má SIS dôkazy získané zákonným spôsobom a dajú sa použiť ako dôkazy aj v prípadnom trestnom konaní.

"Vážim si SIS ako inštitúciu, staviam na tom, že chceme spolupracovať do budúcna, ale my sa tu teraz nebavíme o dôkazoch," uviedol Mikulec s tým, že podozrenia preverujú orgány činné v trestnom konaní na základe dôkazov.

"Ak SIS tvrdí, že takéto dôkazy má, má aj zo zákona povinnosť ich odstúpiť OČTK," dodal s tým, že sám ich nevidel.

"Spravodajská informácia je súhrn nie dôkazov. Spravodajská informácia pochádza z rôznych zdrojov, je to súhrn prognóz, hodnotení, určitých skutočností," dodal s tým, že ju nechce dehonestovať a súhlasí so závažnosťou podozrení.

Saková reagovala, že správu v pléne NRSR prečítal sám šéf parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) aj s tým, že všetky dôkazy SIS zabezpečila zákonne a môžu sa použiť v trestnom konaní.

"Hneď, keď sa ozvali poslanci z klubu OĽANO, že je to spravodajská hra, tak ďalší poslanec zo Sme rodina zopakoval, že ide o zákonne získané dôkazy," priblížila situáciu v parlamente.

Škandál bezpečnostných zložiek 

Exministerka tiež namieta, že predstavitelia štátu museli tieto informácie dostať skôr, ako na stretnutí v SIS a spochybňuje, či nejako konali. Hovorí o podozreniach, že kajúcnici sú univerzálni svedkovia, ktorých výpovede jednotliví vyšetrovatelia cez operatívcov manipulujú, aby boli rovnaké.

"Keď sú výpovede u vyšetrovateľa, obviní sa konkrétny človek," povedala s tým, že takýto škandál v bezpečnostných zložkách tu nebol posledných 30 rokov.

Mikulec odmieta slová o škandále. Neobáva sa, že veľké kauzy sú v súčasnosti manipulované a stojí za OČTK.

Poukázal na to, že napríklad väzobné stíhania prešli aj prípravnými či odvolacími súdmi a nechce, aby sa spochybňovali aj rozhodnutia súdov.

Priznal, že na stretnutí v SIS zazneli i konkrétne mená. Odmieta, že by sa stretnutie týkalo živých prípadov.

01 - Modified: 2024-04-18 15:14:18 - Feat.: - Title: V Afrike zadržaný exsiskár Beňa: Dostal lieky aj jedlo. O pár týždňov má svedčiť v prípade Pčolinský 02 - Modified: 2024-04-18 12:46:25 - Feat.: - Title: Mikulec odmieta kritiku na činnosť policajnej inšpekcie v predošlom období 03 - Modified: 2024-04-18 07:39:21 - Feat.: - Title: V Afrike zadržali bývalého námestníka riaditeľa SIS Beňu 04 - Modified: 2024-04-12 05:48:44 - Feat.: - Title: Kritiku na voľbu Gašpara zahraničné služby neriešia. Českí tajní: Vzájomná dôvera je pre spoluprácu zásadná 05 - Modified: 2024-04-05 12:24:58 - Feat.: - Title: Keď Slovensko je pre teba nekonečné pieskovisko
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 01:32