StoryEditor

Kubiš: Slovensko-maďarské vzťahy boli vždy "svojské"

26.12.2007, 11:55
Autor:
TASRTASR
Súčasná vláda sa po svojom nástupe snažila podľa ministra zahraničných vecí Jána Kubiša presvedčiť partnerov o tom, že jej program je nasmerovaný na rozvoj dobrej susedskej spolupráce.
"Nedá sa veľmi povedať, že slovensko-maďarské vzťahy boli vynikajúce počas predchádzajúcej vlády, pretože oficiálne sa premiéri stretli poslednýkrát v roku 2001. Aké sú to vzťahy, keď sa dvaja predsedovia vlády nestretávajú? To je dobrý dôkaz toho, že tie vzťahy boli vždy svojské," uviedol šéf slovenskej diplomacie v rozhovore pre TASR.

Potvrdil, že do dvojstranného dialógu na vládnej úrovni patria tiež menšinové otázky, ktorým sa venuje náležitá pozornosť. Spomenul financovanie Rádia Patria alebo dvojjazyčné uvádzanie zemepisných názvov v učebniciach národnostných menšín. "My sa vždy budeme snažiť, aby sa veci podobného charakteru doriešili," prízvukoval Kubiš.

Postupne sa plnia aj jednotlivé body spolupráce, na ktorých sa dohodlo počas júnového rokovania slovenského a maďarského premiéra Roberta Fica a Ferenca Gyurcsányho v Bratislave po summite Vyšehradskej štvorky. Minister poukázal na to, že sa v súčasnosti pripravuje oficiálna návšteva maďarského premiéra na Slovensku.

"Kde-tu nám do toho niekto podložil mínu a neskrývam, že predseda SMK Pál Csáky tým, že otvoril a akým spôsobom otvoril otázku Benešových dekrétov, deštruoval čo mohol," zdôraznil. Predpokladá však, že to bude len na krátky čas. "Snažíme sa o jej preklenutie pozitívnym programom spolupráce, ktorý si budeme stavať v súčinnosti s vládou Maďarskej republiky," konštatoval minister.

Ako poznamenal, napriek určitým peripetiám a turbulenciám sa slovenská vláda usilovala o to, aby sa slovensko-maďarské vzťahy dostávali čoraz viac na pôdu reality. "Realita je taká, že vzťahy sú dobré, môžu byť aj lepšie a my sa o to snažíme," dodal Kubiš.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
23. apríl 2024 12:50