StoryEditor

Budúca europoslankyňa sedí na troch stoličkách

14.06.2009, 15:12
Monika Smolková (na snímke), ktorá kandidovala do európskeho parlamentu za Smer, je poslankyňou parlamentu, starostkou košickej mestskej časti a zároveň aj poslankyňou košického kraja. Či sa plánuje vzdať niektorej funkcie, je otázne.
Na troch stoličkách
Monika Smolková, ktorá kandidovala do európskeho parlamentu za stranu Smer-SD, je poslankyňou parlamentu, starostkou košickej mestskej časti Dargovských hrdinov a zároveň aj poslankyňou zastupiteľstva Košického samosprávneho kraja. Mandát poslankyne parlamentu jej zanikne automaticky, akonáhle zloží sľub ako europoslankyňa, čo sa stane 14. júla. Či sa Smolková plánuje pre bruselské povinnosti vzdať aj starostovskej stoličky sme sa nedozvedeli. "O tom, ako budem riešiť funkciu starostky, oznámim na zasadnutí miestneho zastupiteľstva v auguste," povedala pre HNonline Smolková.

Zvládnuť prípadné tri funkcie naraz je však z časového hľadiska takmer nemožné. Potvrdzuje to samotná Smolková, ktorá hovorí, že "fyzicky sa zdržiavam v práci každý deň, okrem zasadnutí NR SR." Podobne sa vyjadrila aj hovorkyňa primátora a magistrátu mesta Košice Lucia Mihóková. "Podľa zákona o obecnom zriadení musí mestské zastupiteľstvo zasadať raz za dva mesiace. Mestské zastupiteľstvo v Košiciach zasadá pravidelne raz za dva mesiace," povedala pre HNonline.

Výška základných platov

poslanec NR SR - 2131 eur

europoslanec - 7665 eur

starostka MČ Košice - 2321 eur

Funkcia a peniaze
Brusel pritom znamená nielen dobré kariérne miesto, ale aj triapolnásobne vyšší plat v porovnaní s platmi slovenských poslancov. Europoslanec zvolený na 5-ročné funkčné obdobie bude dostávať mesačne 7665 eur (230 915 Sk). Táto suma pritom nie je konečná, poslancom k nej totiž prislúchajú aj denné diéty vo výške 262 eur. Na ne budú mať nárok každý deň, ktorý strávia v Európskom parlamente. Netreba zabúdať ani na cestovné, ktoré sa pohybuje okolo 274 eur. Suma sa vypláca na spiatočnú letenku z domu do Bruselu. V prípade, ak europoslanec býva v samotnom Bruseli, má nárok na cestovné 40 eur.

Smolková v súčasnosti poberá poslanecký plat, ktorý je vo výške trojnásobku priemernej nominálnej mesačnej mzdy v hospárstve, čo je spolu 2131,35 eur (64 210 Sk). Tiež však nejde o konečnú sumu, k nej sa totiž ešte prirátavajú ešte diéty. Okrem tohto platu poberá ešte aj ten starostovský. "Môj súčasný plat starostky je v zmysle zákona na dolnej hranici vo výške 2 321 eur (69 922,4 Sk)," hovorí Smolková.

Podľa europoslancov to nejde
Sergej Kozlík, súčasný europoslanec za ĽS-HZDS pre HNonline hovorí, že skĺbiť viac funkcií je nemožné. "Domnievam sa, že plnohodnotný výkon mandátu europoslanca nie je možné spájať s inými funkciami, ktoré si vyžadujú každodenné zapájanie a kontakty." Podobný názor má aj europoslankyňa Edit Bauer (SMK). "Mali sme kolegov, ktorí boli zároveň starostami, najmä v Belgicku a Taliansku. Tí však často chýbali," hovorí Bauer. Kozlík vysvetľuje, že Európsky parlament zasadá nepretržite, s výnimkou letnej prestávky, Vianoc, a jedného týždňa za štvrťrok, ktorý strávia poslanci v domovskom štáte. "Europoslanci spravidla trikrát do mesiaca na tri až štyri dni dochádzajú do Bruselu," hovorí Kozlík. Europoslanec vysvetľuje, že zasadania frakcií a výborov trvajú od rána do 18.30 a raz mesačne cestujú aj do Štrasburgu na štvordňové zasadanie pléna EP. "Poslanec EP pri súčasnej forme organizácie práce sotva môže zastávať funkciu , ktorá vyžaduje prítomnosť vo vlastnej krajine," dodáva Bauer. 
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
08. máj 2024 17:36