StoryEditor

Zajac: Chceme viac špičkových zariadení

13.05.2003, 00:00
HN sa pýtajú ministra zdravotníctva Rudolfa Zajaca:
* Ako vníma svoj podiel zodpovednosti na príprave a zabezpečení prechodu zdravotníckych zariadení pod VÚC ministerstvo zdravotníctva?
-- Náš podiel vyplýva zo zákona č. 416 z roku 2001, ktorý rešpektujeme, no zároveň treba povedať, že je mimoriadne zlý, pretože každý pohyb majetku musí schváliť ministerstvo zdravotníctva, teda štát. Zlý je aj zákon č.138 o majetku obcí alebo zákon o VÚC. Hoci rezort má odovzdávať majetok, de facto sa to nedeje. Problémom sú aj poskytovatelia zdravotnej starostlivosti, ktorí doteraz vierohodne nedoložili svoje záväzky voči dodávateľom a poisťovniam, takže nevieme, koľko komu reálne dlhujú. Aby sme tento problém odstránili, pripravujeme v spolupráci s ministerstvom financií novely zákonov o majetku obcí, VÚC.
* S akým vývojom rátate?
-- Úlohou štátu v budúcnosti bude dohliadať na to, aby sieť zdravotníckych zariadení bola dostatočná. Dôležité je vytvoriť efektívne dostupnú sieť, teda nie to, aby mal občan všetko "pod nosom", ale to, aby mal k dispozícii špičkovo fungujúce zariadenia. Typickými príkladmi sú očné, krčné, kožné oddelenie, z ktorých bude možno v kraji jedno, ale kde chceme spustiť systém jednodňovej medicíny, pri ktorej sa bude starostlivosť poskytovať ambulantne.
* Zasiahne ministerstvo, ak vzniknú nejaké väčšie problémy, ktoré by prípadne mohli ohroziť poskytovanie zdravotnej starostlivosti v niektorom regióne?
-- Štát musí dohliadnuť na to, aby sa nezväčšilo oko v sieti, preto sa zákonom zriadi úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou a poisťovňami a inštitút tzv. núteného dohľadu. Ak by niekde vypadli zo siete všetci poskytovatelia, ministerstvo musí dohliadnuť, aby sieť bola pokrytá aj formou "nútenej správy".
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 15:53