TASR/Jaroslav Novák
StoryEditor

Očkovanie zlyháva, Slovensko riskuje ďalší lockdown

30.05.2021, 00:00
Situácia s vakcinovaním proti koronavírusu je alarmujúca. V regiónoch však napriek nízkemu záujmu o ampulky paniku nevidieť.

Vakcína je sloboda. Sloganu známemu najmä vďaka kampani v boji proti koronavírusu však akosi dochádza dych. V posledných dňoch už ani mediálne tváre nedokážu nahnať dostatok nových záujemcov na očkovanie.

Čísla čakajúcich na svoju prvú dávku v online systéme prudko klesajú a Slovensko v očkovaní prešľapuje na mieste. Za našimi hranicami sa zatiaľ skúša všetko možné na zvýšenie počtu vpichov. Miliónové lotérie v Kalifornii, darčekové poukazy, firemné body s možnosťou ich výmeny za rôzne tovary a služby.

Odmenení sú tí, ktorí si nájdu cestu k ampulkám. Pri pohľade do našich regiónov sa však zdá, že toto hľadanie sa často končí v slepej uličke.

Ešte minulý týždeň čakalo na prvú dávku vyše 200-tisíc ľudí a k štvrtku ich bolo napriek kampani a uvoľňovaniu hranice pre Pfizer už len 98-tisíc. O pár dní tak reálne nebude komu pichať prvé sérum.

Máme tu ešte vyše 800-tisíc čakateľov na druhú dávku a potom hrozí, že končíme. Kým Bratislava má zaočkovanosť vyše 40 percent a ešte dosť záujemcov, sú regióny pod 20 percentami a už takmer bez čakateľov.

Svidník sa blíži k nule

„Po zverejnení informácie o počte zaočkovaných v našom regióne sme zostali veľmi prekvapení. Určite sme neočakávali také nízke percento,“ rozčarovane konštatuje hygienička Helena Hrebenáková z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva vo Svidníku. Dôvod jej znepokojenia je prostý.

V oblasti je totiž zaočkovaných len 17 percent populácie. Svidník spolu s okresmi Poltár a Čadca patrí k trojlístku s najmenším podielom zaočkovaného obyvateľstva. Dodajme, že celoslovenské číslo pri prvej dávke v týchto dňoch atakuje 30-percentnú hranicu. O veľkokapacitných očkovacích centrách ani v jednom z uvedených regiónov nepočuť. V prípade východoslovenského okresu si miestni chodia po vakcínu do špitálu.

Ako však potvrdzuje Jana Fedáková zo siete nemocníc Svet zdravia, „nemocnica vo Svidníku evidovala veľký záujem o očkovanie, ktoré vplyvom meniacich sa kritérií klesalo“. Aktuálne je v elektronickej čakárni prihlásených 79 prvoočkovancov.

Pri pátraní po príčinách slabej obsadenosti Hrebenákovej revíra v online systéme hygienička uvažuje o viacerých dôvodoch. Dominantné je však podľa nej najmä vekové zloženie regiónu, sťažený prístup staršej generácie k zdravotnej starostlivosti, ale aj ľahostajnosť k očkovaniu, s ktorou sa dennodenne stretáva.

V Poltári bez strediska

Okres Poltár patrí k tým menším na Slovensku. Je to región bez masovejšieho očkovacieho strediska, navyše nemá ani vlastnú nemocnicu. Oblasť s 21-tisíc dušami momentálne vedie neslávne prvenstvo. Len 16 percent populácie dosiaľ podstúpilo očkovanie. A ako hlási čakáreň, ani v najbližších dňoch to na výrazný skok smerom nahor nevyzerá.

Uvedomujú si to aj na mestskom úrade. Podľa neho je jedným z dôvodov nedostatočného očkovania v okrese Poltár absencia vakcinačného centra. „Cestovanie do vzdialenejších okresov je pre obyvateľov náročné. Dôvodom je nielen dopravné spojenie, ale aj sociálna situácia ľudí žijúcich v menej rozvinutom regióne, kde absentuje strategický investor,“ vysvetľuje Mária Šnúriková zo sekretariátu primátorky.

Práve sociologické kritériá sú aj podľa Václava Hřícha z agentúry AKO nezanedbateľnou súčasťou úspechu, respektíve neúspechu očkovacej kampane. „Vzdelanostná úroveň obyvateľstva, jeho socioekonomické zázemie, veková štruktúra, ale aj výskyt marginalizovaných komunít či infraštruktúra kraja výrazne ovplyvňujú, aké bude konečné rozhodnutie domácich v otázke vakcinácie,“ dopĺňa sociológ.

Kysuce na štát nečakali

Vývoj na severe Slovenska bol turbulentný. Je marec a Kysucká nemocnica v Čadci má plne obsadené všetky reprofilizované lôžka pre covidových pacientov. Médiá prinášajú správy o kritickej situácii v regióne na severe Slovenska a spádovému zariadeniu dokonca vypomáha špitál na poľskej strane.

O dva a pol mesiaca neskôr sa tento istý okres horko-ťažko vyšplhal na hranicu 17-percentnej zaočkovanosti proti covidu. „Nerozumiem tomu, že aj po tejto skúsenosti sa stále nájde až príliš veľa ľudí, ktorí očkovanie z princípu odmietajú,“ čuduje sa starosta kysuckej obce, ktorého meno majú Hospodárske noviny v redakcii. „Osobne poznám kopu rodín z našej dediny, ktoré boli covidom silno zasiahnuté, a aj napriek tomu sa zdráhajú dať si pichnúť vakcínu. Dokonca učiteľky z miestnej škôlky ju odmietli,“ ilustruje situáciu v regióne hlava obce.

Zlepšiť si celoslovenské skóre sa pokúšajú aspoň aktivitami vo vlastnej réžii. Starosta obce Vysoká nad Kysucou Anton Varecha je jedným z tých, ktorému sa podarilo, aby si aspoň 40 percent seniorov z jeho provincie našlo cestu k ampulkám. A to prostredníctvom mobilnej výjazdovej jednotky, ktorú poskytol Žilinský samosprávny kraj. „Ak by sme mali čakať na pomoc štátu, tak väčšina z našich starkých by tu už dávno nebola,“ uzatvára svoje rozprávanie Varecha.

Problém je, že ak by do regiónu s nízkou zaočkovanosťou prišli indická či iná mutácia, ktorou zatiaľ nie sme premorení, mohlo by to vyvolať tretiu vlnu covidu. Virológovia varujú, že potom bude lockdown opäť plošný, teda pre celú krajinu.

01 - Modified: 2021-05-27 09:52:44 - Feat.: 0 - Title: Krvné zrazeniny po očkovaní: Nemeckí vedci už našli vinníka 02 - Modified: 2021-05-27 14:10:05 - Feat.: 0 - Title: Slovensko si koleduje o tretiu vlnu covidu. Bez očkovania hrozí na jeseň ďalší lockdown 03 - Modified: 2021-05-28 06:02:06 - Feat.: 0 - Title: Čo sa deje s certifikátom o očkovaní? 04 - Modified: 2021-05-28 06:23:15 - Feat.: 0 - Title: Väčšina Rusov stále nie je pripravená na očkovanie Sputnikom V. Rusko v rámci kampane masovo očkuje domácich miláčikov 05 - Modified: 2021-05-29 09:01:50 - Feat.: 0 - Title: USA majú prvú vakcínovú milionárku. Ľudí motivujú očkovať sa štedrou lotériou
01 - Modified: 2024-04-22 12:53:01 - Feat.: - Title: Zaočkovanosť na Slovensku klesá pod 95 percent, upozorňujú odborníci 02 - Modified: 2024-03-14 06:08:33 - Feat.: - Title: Záškrt po dekádach zabíja, čierneho kašľu pribúda. Antivaxeri sú ako sekta, tvrdí pediatrička 03 - Modified: 2024-03-17 14:00:00 - Feat.: - Title: Vedci preskúmali muža, ktorý absolvoval 217 očkovaní 04 - Modified: 2024-03-15 11:44:09 - Feat.: - Title: Čierny kašeľ je tu, nevylučuje sa ani vznik lokálnych epidémií 05 - Modified: 2024-03-06 21:55:37 - Feat.: - Title: Vedci v Nemecku skúmali muža, ktorý sa dal 217-krát očkovať proti covidu
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 19:12