StoryEditor

Boris Kollár predkladá zákon, ktorý má odštartovať výstavbu nájomných bytov

28.05.2021, 11:57
Autor:
TASRTASR
Podpredseda vlády pre legislatívu Štefan Holý (Sme rodina) ozrejmil, že kritériá na prideľovanie bytov by sa mali líšiť od jednotlivých krajov.

Sme rodina predloží do Národnej rady poslanecký návrh zákona o podpore štátneho nájomného bývania, má odštartovať výstavbu nájomných bytov.

Informoval o tom predseda parlamentu a Sme rodina Boris Kollár na piatkovej tlačovej konferencii s tým, že novela má pripraviť regulačný rámec na výstavbu štátnych bytov s nižším nájmom.

Podpredseda vlády pre legislatívu Štefan Holý (Sme rodina) ozrejmil, že kritériá na prideľovanie bytov by sa mali líšiť od jednotlivých krajov. Poznamenal, že v Bratislave sú iné náklady a príjmy ako napríklad v Prešovskom kraji.

"Keď chceme začať stavať byty, najskôr to treba legislatívne pripraviť," povedal Kollár s tým, že bolo potrebné meniť viaceré zákony a poukázal aj na dĺžku viacerých lehôt, napríklad pri stavebných povoleniach. Pripustil i prípadné zmeny k návrhu v druhom čítaní, ak by vyplynuli z diskusie.

Nájomné byty by sa podľa jeho slov mali ponúkať za nižšie nájmy, ako sú trhové ceny, a tak si ich budú môcť dovoliť aj rodiny so slabším príjmom.

Holý dodal, že zákon vytvára absolútne nový segment nájomného bývania. "Nejde o sociálne bývanie, nejde o klasické komerčné nájomné bývanie, ako ho poznáme z trhu, žiadnym spôsobom to nekoliduje s bývaním v súkromnom vlastníctve, tento segment vytvára nájomné bývanie s garanciou štátu, pričom garancia štátu v tomto prípade nie je finančného charakteru," uviedol s tým, že štát garantuje stabilitu investičného prostredia, nemajú sa zaťažovať verejné financie a štátny rozpočet. Naopak, výstavba má mať podľa jeho slov pozitívny vplyv na štátny rozpočet.

​Holý predpokladá, že prvé byty by mohli odovzdať v roku 2023. Do roku 2030 chcú odovzdať zhruba 100-tisíc bytov. Ozrejmil, že systém a výstavba nebude závislá od finančných možností, ale od stavebnej kapacity a dopytu. Hoci sa primárne bude výstavba týkať krajských miest a okolia, po nábehovej fáze sa môže rozširovať.

O podmienkach prideľovania bytov sa podľa Holého ešte diskutuje. Pri oprávnenosti uchádzať sa o takéto bývanie však zatiaľ rátajú s hranicou na úrovni 1,5 násobku životného minima, v krajoch s nižšími príjmami až do desaťnásobku.

Doplnil, že hlavným zmyslom investičnej zmluvy s realitným investičným fondom má byť garancia finančnej stability a výšky nájmov. Holý tiež tvrdí, že výstava prinesie nové benefity, pracovné miesta a prispeje aj k znižovaniu regionálnych rozdielov.

Poslanec Miloš Svrček (Sme rodina) dodal, že najdôležitejšia bude pri prideľovaní bytov transparentnosť. Chcú preto zabezpečiť digitalizáciu registračného a rezervačného systému, vytvoriť jednoduchú prehľadnú platformu s ponukou nájomných bytov v danej lokalite.

Hovorí, že o pridelení bytov záujemcom tak rozhodne počítač a práve takáto eliminácia ľudského zásahu do výberového procesu nájomníkov má prispieť k čo najvyššej transparentnosti.

01 - Modified: 2024-04-03 12:28:45 - Feat.: - Title: Kollárovo hnutie Sme rodina podporuje v druhom kole volieb Pellegriniho 02 - Modified: 2024-03-17 11:59:29 - Feat.: - Title: Sme rodina si na sneme opätovne za predsedu zvolilo Borisa Kollára 03 - Modified: 2024-02-03 13:26:13 - Feat.: - Title: Sme rodina bude voliť predsedu, Kollár bude kandidovať znova 04 - Modified: 2024-01-30 11:55:48 - Feat.: - Title: Dcéra Borisa Kollára tvorí pár so synom indického miliardára. Takýto luxus si užívajú u neho doma 05 - Modified: 2024-01-25 23:00:00 - Feat.: - Title: Čo robí Sme rodina? Kollár naznačil novú cestu. Za prezidenta podporí národného kandidáta
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 11:50