devinskainak.sk
StoryEditor

Bratislavskí poslanci podozrivo čerpali koronadotácie, je medzi nimi aj Vallov človek

24.05.2021, 16:24
Autor:
domadoma
Schéma na krytie nákladov na nájomné, ktorú spravuje ministerstvo hospodárstva, je oproti iným schémam náchylnejšia na podvody, uvádza neziskovka.  

Schéma dotácií Sulíkovho ministerstva je terčom zvláštnych žiadateľov, uviedla nezisková organizácia Transparency International Slovensko. 

Medzi nimi uviedla aj bratislavského mestského poslanca Rastislava Tešoviča (Team Vallo), ktorý je v schéme štátnej pandemickej pomoci nájomcom najväčším prijímateľom spomedzi politikov na Slovensku. 

Dokopy získal viac ako 92-tisíc eur, píše organizácia v článku uverejnenom na portáli Denníka N

Vysoké nájomné? 

"Radí sa tak medzi jedno percento najväčších poberateľov nájomných dotácií vôbec, na úrovni známych maloobchodov či turistických zariadení. Tešovič pritom riadi len dve občianske združenia a dve firmy, ktoré mali v posledných výkazoch nulové tržby," píše neziskovka.

​Podľa majetkového priznania mal minulý rok príjem 29-tisíc eur, z toho štyri tisícky z verejných funkcií.

Jeho združenie Devínska Inak dostalo v apríli 2021 za tri a pol mesiaca podporu 28-tisíc eur. "Keďže štát maximálne prispeje na 50 percent nájomného, de facto by to znamenalo ročné nájomné na úrovni 190-tisíc eur," uvádza TIS.

Veľká časť dotácie, cez 22-tisíc eur, sa týkala nájmu v rodinnom dome prebudovanom na nebytový priestor na Považskej 48 u Tomáša Korčeka, ďalšieho mestského poslanca, dodáva. 

Ten uviedol, že si nesprávne uvedenú sumu v žiadosti o dotáciu všimol až v máji, následne ju stornoval a dotáciu vrátil, uviedol Korček. 

Náchylná na podvody 

Schéma na krytie nákladov na nájomné, ktorú spravuje ministerstvo hospodárstva, je oproti iným schémam aj náchylnejšia na podvody, uvádza Transparency. 

"Kým iná podpora je väčšinou odvodená od počtu zamestnancov či výšky obratu, dotácie na nájomné sa vyplácajú podľa výšky nájomného, ktoré si medzi sebou dohodnú prenajímateľ a nájomca."

Pričom samotnú zmluvu ministerstvo nepožaduje. 

"Je v podstate nemožné skontrolovať, či zmluva nie je antedatovaná a či vôbec deklarovaná činnosť v tých priestoroch prebehla," dodáva neziskovka. 

Podozrivé dotácie mal dostať aj ďalší poslanec Radoslav Olekšák či poslankyňa Soňa Svoreňová.

01 - Modified: 2024-03-18 12:00:00 - Feat.: - Title: Najmenej transparentnú prezidentskú kampaň má Pellegrini, mlčí o väčšine výdajov. Najlepšie sú na tom Korčok a Harabin 02 - Modified: 2024-02-01 15:15:00 - Feat.: - Title: Nevyrušujte s faktmi. Čo vám vláda o korupcii nepovie 03 - Modified: 2024-01-30 10:57:43 - Feat.: - Title: Slovensko sa v Indexe vnímania korupcie umiestnilo na historicky najlepšom mieste. Za európskym priemerom však zaostávame 04 - Modified: 2024-01-30 06:58:58 - Feat.: - Title: Zverejnili rebríček korupcie. Slovensko dosiahlo historicky najlepšie umiestenie 05 - Modified: 2024-01-10 12:34:40 - Feat.: - Title: Zastavte deštrukciu právneho štátu, vyzývajú mimovládky Pellegriniho. Pod list sa podpísali desaťtisíce ľudí
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 06:07