StoryEditor

Baťová pre HNtelevíziu: Ľudia, ktorí odmietli druhú dávku AstraZenecy, vytvárajú pôdu pre nový variant

24.05.2021, 00:00
Šéfka Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv Zuzana Baťová tvrdí, že chápe kritický postoj Brazílie k ruskej vakcíne Sputnik.

K vakcíne od firmy AstraZeneca ste vydali stanovisko, v ktorom hovoríte, že očkovanie má benefit len pre ľudí nad 50 rokov. Prečo?
Vakcína od spoločnosti AstraZeneca je registrovaná takzvaným centrálnym spôsobom, čo znamená, že ju registruje a posudzuje Európska lieková agentúra pre všetky členské štáty. Rozhodnutie, ktoré je prijaté, je automaticky platné vo všetkých členských štátoch, teda aj na Slovensku. A táto hranica vyplynula z prehodnotenia pomerov prínosov a rizík pre túto vakcínu. Prehodnotenie sa udialo na konci apríla a benefit a risk pre túto vakcínu sa stanovili rôzne podľa toho, ako cirkuluje vírus v populácii. Situácia teda môže byť v každom štáte rozdielna. My sme mali vrchol niekedy vo februári. Momentálne sa už Slovensko nachádza v situácii, že sme dole z toho vrcholu a, chvalabohu, epidemiologická situácia je podstatne lepšia. Teda sme sa prehupli do situácie, že pri nízkej cirkulácii vírusu, ako je teraz, pomer prínosov a rizík je iný. A veková hranica je tých 50 rokov.

Hovoríme teda o trombózach. Takže teraz, keď sa tak vírus v populácii nešíri, je zbytočné podstupovať riziko očkovania vakcínou od AstraZenecy, keď som v rizikovej skupine?
To je jedna vec. Druhé hľadisko je pravdepodobnosť nákazy a následne ťažkého priebehu a možnej hospitalizácie. To sa zmenšuje.

Očkovanie sa zastavilo aj po úmrtí 47-ročnej ženy, ktoré mohlo súvisieť s touto vakcínou. Nie je teda chyba, že sa očkovacia stratégia nezmenila skôr? Mohli sme očkovať starších ľudí, kde sa trombózy nevyskytovali.
Prehodnotenie sa robilo na základe údajov z jednotlivých členských štátov. Každá strata ľudského života je vždy tragédia. Úmrtí po vakcíne v rámci celej Európy však bolo tak máličko a trvalo, kým sa tieto údaje zozbierali na jednom mieste a prehodnotili. Napriek tomu v porovnaní s tým, ako sa pracovalo v minulosti, tak rozhodnutie prišlo pomerne rýchlo.

Informácie však prišli v čase, keď sa na Slovensku otváralo očkovanie pre ročníky, ktoré sa ukázali ako rizikové. Nedalo sa to narýchlo zmeniť?
Prehodnotenie sa udialo najrýchlejšie, ako to bolo možné. Keď sa začalo očkovať AstraZenecou, tak informácie neboli známe. Informácie o vzniku veľmi vzácnych tromboembolických príhod prichádzali až časom. Ak si dobre spomínam, vakcínou sa začalo...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-21 16:00:00 - Feat.: - Title: ROZHOVOR Emma Drobná: „Nikdy som nelietala v oblakoch, skôr som úzkostlivá.“ 02 - Modified: 2024-04-19 08:54:12 - Feat.: - Title: Obávaný vírus sa nebezpečne priblížil k človeku. Vedcov z WHO najnovší vývoj prekvapil 03 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 04 - Modified: 2024-04-19 12:46:22 - Feat.: - Title: Korčoka lákali do maďarského rádia. „Neurobil som to,“ hovorí pre HN a spomína červenú čiaru a pád do bahna 05 - Modified: 2024-04-20 09:37:51 - Feat.: - Title: Sulík pre HN: Slovensku chýba právo veta, za povinné rozdelenie migrantov môže Fico
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
21. apríl 2024 23:02