StoryEditor

Sulík: Tajné stretnutie na pôde SIS bolo neštandardné. Som rád, že som sa ho nezúčastnil

23.05.2021, 13:02
Autor:
TASRTASR
Podľa poslanca Richarda Rašiho je takéto stretnutie neakceptovateľné a prispieva k nedôvere verejnosti voči vláde a justícii.

Tajné stretnutie desiatich najvyššie postavených osôb v štáte na pôde Slovenskej informačnej služby (SIS) bolo podľa vicepremiéra Richarda Sulíka (SaS) neštandardné, ale nie nelegálne, alebo nemorálne. Uviedol to v diskusnej relácii TA3 V politike.

Sulík priznal, že o stretnutí vedel, pozvaný však nebol. "Nevidím v tom však žiadny problém, stretnutie zvolal premiér a je to v jeho kompetencii," poukázal Sulík. "Som celkom rád, že som sa na tom stretnutí nezúčastnil," povedal s tým, že čas mohol využiť na dôležitejšie veci.

Tajnostkárstvo prispieva len k nedôvere, tvrdí Raši

Podľa neho si chcel premiér Eduard Heger (OĽANO) len vymeniť informácie s ľuďmi, ktorí majú v krajine na starosti bezpečnosť. "Stretnutie nebolo isto zvolané z roztopaše premiéra, opozícia sa však môže pýtať a má aj dostať odpovede," dodal Sulík.

Uznal však, že stretnutie by vyvolalo menej otázok a pochybností, ak by sa uskutočnilo vo forme rozšírenenej Bezpečnostnej rady, kde by bola prizvaná prezidentka a ďalší účastníci. Tieň na stretnutie podľa Sulíka vrhá aj to, že sa uskutočnilo v čase, keď Národná kriminálna agentúra (NAKA) zadržala svojho bývalého šéfa.

Podľa nezaradeného poslanca a člena mimoparlamentnej strany Hlas-SD Richarda Rašiho je takéto stretnutie neakceptovateľné. "Takéto tajnostkárstvo prispieva len k nedôvere verejnosti voči vláde a justícii," zdôraznil Raši. Opozícia preto napríklad iniciovala stretnutie parlamentného osobitného kontrolného výboru na kontrolu činnosti SIS.

"Objavujú sa tu rôzne teórie, z ktorých každá môže byť pravdivá, malo by sa to vysvetliť a nebrať to na ľahkú váhu, lebo to aj tak vyjde najavo a môžeme prísť na to, že sa v krajine tlačí pri výpovediach na kajúcnikov," podotkol Raši.

Pripustil odchod z koalície pre zmeny vo väzbe

Politici sa venovali aj téme zmeny podmienok kolúznej väzby. Podľa Sulíka strana SaS bude súhlasiť s dohodou, ktorú uzavrie ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) a predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina).

"Sme ale za skrátenie lehôt väzby. Nasledujúci týždeň by sa mal návrh zmeny kolúznej väzby dostať vláde na stôl a určite sa nájde kompromis v skrátení väzby medzi navrhovanými troma a piatimi mesiacmi," dodal Sulík.

Návrh poslankyne Sme rodina Petry Hajšelovej však odmieta a považuje ho za porušenie koaličnej zmluvy, keďže návrh nebol vopred prediskutovaný na koaličnej rade.

Ak Kollár v rozpore s koaličnou zmluvou pretlačí návrh poslankyne Hajšelovej a strana Za ľudí sa rozhodne pre to odísť, SaS ju bude bude podľa Sulíkových slov nasledovať. "Ak to bude pre Za ľudí kardinálna otázka, tak sa k nim pridáme. Dohody sa nesmú porušovať,“ povedal Sulík. So skráteným dĺžky trvania kolúznej väzby súhlasí aj Raši.

Navýšenie štátneho rozpočtu o 3,4 miliardy eur a jeho prijatie v skrátenom legislatívnom konaní sa nepozdáva Sulíkovi ani Rašimu. "Navýšenie rozpočtu má byť len na nevyhnutné veci a mnohí poslanci ani nevedia, na čo vlastne pôjdu peniaze," upozornil Raši. Podľa Sulíka sa navýšenie rozpočtu pre pandémiu dalo očakávať, sumu však považuje za privysokú. Kritizoval najmä fakt, že z navýšeného štátneho rozpočtu sa majú financovať aj položky, ktoré nesúviseli s pandémiou.

01 - Modified: 2021-05-20 15:19:25 - Feat.: 0 - Title: Tajná schôdzka špičiek štátu: na pôde SIS riešili možnú manipuláciu veľkých káuz 02 - Modified: 2021-05-20 16:33:43 - Feat.: 0 - Title: Čaputová odmieta tvrdenia o obsahu stretnutia v sídle SIS 03 - Modified: 2021-05-21 10:43:42 - Feat.: 0 - Title: Fico chce mimoriadnu schôdzu na vysvetlenie tajného stretnutia špičiek štátu v SIS 04 - Modified: 2021-05-21 15:59:47 - Feat.: 0 - Title: Kollár odmieta, že by bolo pondelkové rokovanie najvyšších ústavných činiteľov utajené
01 - Modified: 2024-04-17 20:01:51 - Feat.: - Title: V Afrike zadržali bývalého námestníka riaditeľa SIS Beňu 02 - Modified: 2024-04-15 14:42:23 - Feat.: - Title: Fico rešpektuje nomináciu Rašiho na post šéfa parlamentu. Tvrdí však, že lepšie by bolo iné riešenie 03 - Modified: 2024-04-15 11:16:59 - Feat.: - Title: Pellegriniho Hlas sa rozhodol. Za šéfa parlamentu nominuje Rašiho 04 - Modified: 2024-04-12 08:09:51 - Feat.: - Title: Richard Sulík: Elektrinu z jadra najviac podporila SaS 05 - Modified: 2024-04-11 15:04:03 - Feat.: - Title: SaS aj KDH kritizujú tzv. migračný pakt: Nerieši zásadné tlaky na vonkajších hraniciach Únie
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 09:08