TASR/Jaroslav Novák
StoryEditor

Každé mobilné odberové miesto bolo vybavené na základe vyhlášky, tvrdí ministerstvo zdravotníctva

21.05.2021, 19:41
Autor:
TASRTASR
Nadácia Zastavme korupciu informovala, že prevádzka MOM stála podľa prepočtov vyše 110 miliónov eur.

Zoznam nákladových položiek materiálov, ktorými musí byť vybavené každé mobilné odberové miesto (MOM), sa spracoval na základe schválenej vyhlášky.

Na každú položku sa zrealizoval internetový prieskum trhu, informovala hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová.

​Reagovala tak na vyhlásenie Nadácie Zastavme korupcie, ktorá informovala, že prevádzka MOM stála podľa prepočtov vyše 110 miliónov eur. V cene však nie sú zahrnuté testy a ďalšie položky spojené s plošným testovaním.

Objektívne náklady

"V prípade položiek, ktorých ceny nie sú voľne dostupné (napríklad napojenie kontajnera na vodu alebo k elektrickej rozvodni, prenájom kontajnera a pod.) sa použili informácie dostupné z plošného testovania. Personálne náklady boli vyčíslene odborom poisťovníctva a cenotvorby MZ SR podľa požiadaviek novelizovanej vyhlášky – prítomnosť piatich osôb počas ôsmich hodín v pracovné dni," spresnila hovorkyňa. Na účely kalkulácie sa, ako tvrdí, započítali hodnoty superhrubej mzdy kvalifikácií strednej náročnosti minimálneho personálneho zabezpečenia.

Náklady, na základe ktorých bola spracovaná kalkulácia, predstavujú podľa jej slov objektívne náklady akéhokoľvek prevádzkovateľa, pričom hospodárnosť kalkulácie bola založená na prieskume trhu materiálových položiek a exaktnom vypočítaní mzdových nákladov na potrebný personál podľa vyhlášky.

Ministerstvo uviedlo, že uzatvorilo zmluvu o spolupráci s každým poskytovateľom, ktorý súhlasil so stanovenými zmluvnými podmienkami spolupráce a splnil stanovené podmienky uvedené vo výzve.

Systém MOM bol určený všetkým poskytovateľom zdravotnej starostlivosti, a to bez ohľadu na ich právnu formu.

Množstvo podnetov 

Rezort zdravotníctva zároveň informoval, že jeho krízové koordinačné centrum obdržalo niekoľko stoviek podnetov od občanov v súvislosti s prevádzkou MOM. "Každým podnetom sa ministerstvo zaoberalo a intenzívne riešilo s oznamovateľmi," deklarovala Eliášová.

V prípadoch sťažností, ktoré sa javili ako opodstatnené, bola realizovaná kontrola na mieste, respektíve bol o vykonanie kontroly požiadaný príslušný regionálny úrad verejného zdravotníctva, ak sa jednalo o podozrenie na nedodržiavanie minimálneho materiálno-technického vybavenia MOM.

"Pri kontrolách sa zväčša nepotvrdili skutočnosti uvádzané v podaniach od občanov. Do 14. mája vykonali poverení pracovníci zhruba 380 kontrol na mieste. Kontroly boli v drvivej väčšine inicializované samotnými poverenými pracovníkmi, ale aj vykonané na základe podnetov od občanov. Pokuty boli udelené spolu v 61 prípadoch a v celkovej sume 19-tisíc eur," spresnila hovorkyňa.

Nadácia Zastavme korupciu poukázala, že doterajšia prevádzka MOM stála podľa prepočtov toľko, ako za celý rok spotrebuje na všetky svoje potreby mesto Prešov. Zle nastavený projekt tak podľa nej bude štát financovať do júna. Mesačná odmena za MOM dosahuje 26-tisíc až 30-tisíc eur.

K projektu to tak podľa nadácie prilákalo viacero špekulantov, ktorí sa snažili z odberných miest vytlačiť čo najviac peňazí na úkor kvality testovania.

01 - Modified: 2022-05-05 13:32:13 - Feat.: - Title: Lengvarský reagoval na Matoviča. Odchod z funkcie ministra neplánuje 02 - Modified: 2022-03-11 14:47:40 - Feat.: - Title: Liek zachraňujúci životy po covide zdražel. Ľudia si zo dňa na deň doplácajú stovky eur 03 - Modified: 2022-02-11 16:37:06 - Feat.: - Title: Tretia dávka už aj pre deti. Booster môžu dostať od pondelka 04 - Modified: 2022-02-01 15:24:23 - Feat.: - Title: Lengvarského rezort analyzuje možnosť očkovať neplnoletých tínedžerov posilňovacou dávkou vakcíny 05 - Modified: 2022-01-25 10:17:02 - Feat.: - Title: COVID preukaz bude od februára platiť deväť mesiacov. Jednotné pravidlá nastavila Európska komisia
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 00:04