HN/Pavol Funtál
StoryEditor

Chceli zadržať bývalého šéfa NAKA Zuriana, inšpekcia prehľadávala jeho dom

21.05.2021, 09:44
Autor:
mahomaho
Bývalý šéf Národnej kriminálnej agentúry sa nachádza v zahraničí.

V dome bývalého šéfa NAKA Branislava Zuriana v Poprade prebehla dnes ráno domová prehliadka. 

Inšpekcia ministerstva vnútra ho chcela zadržať, nachádza sa však v zahraničí. Informuje o tom Denník N

„Volali mi, že mi vylomili dvere a robia domovú prehliadku,“ uviedol pre Denník Zurian s tým, že ho inšpekcia aj obvinila.

Tvrdí, že na políciu sa dostaví sám po tom ako absolvuje test na koronavírus. 

Zurian odišiel z pozície šéfa NAKA minulý týždeň. Ako prvé o tom informovali HN. Spolu s uvoľnením z uvedeného postu požiadal aj o ukončenie služobného pomeru v Policajnom zbore.

Svoje náhle rozhodnutie nechcel Zurian komentovať, uviedol len, že to tak cíti. "Všetko sa raz končí, každý raz odíde a v súčasnej dobe to cítim práve takto," vyjadril sa pre HN.

V polícii pôsobil 25 rokov v rôznych pozíciách. V minulosti bol ako operatívec zaradený na Úrad boja proti organizovanému zločinu, v rámci ktorého spolupracoval so skupinou podieľajúcou sa na odhaľovaní trestnej činnosti mafiánskeho bosa Mikuláša Černáka.

Tam sa zoznámil s neskorším policajným prezidentom Milanom Lučanským, ktorý si Zuriana v lete 2018 vybral za šéfa Protizločineckej jednotky NAKA. Do tejto pozície nastúpil z postu zástupcu okresného policajného riaditeľa v Poprade.

Potom, ako komisia ministerstva vnútra v apríli 2019 Lučanského vo výberovom konaní odporučila oficiálne vymenovať do funkcie prezidenta PZ, čo vtedajšia rezortná šéfka Denisa Saková urobila, prebral Zurian vedenie celej NAKA.

V tomto týždni sa dostal na verejnosť obsah trestného oznámenia, ktoré podal Zurian na bývalého námestníka SIS, dnes kajúcnika Borisa Beňu.

Spomína v ňom aj ministra financií Igora Matoviča. Šéf OĽaNO mal podľa neho vedieť, že Ľudovít Makó má ísť do SIS.

Expremiér odmieta povedať, či za jeho prijatie loboval osobne. Matovič vraj potreboval Makóa v tichosti dostať z vedúceho postu v Kriminálnom úrade Finančnej správy.

01 - Modified: 2024-04-05 21:04:57 - Feat.: - Title: NAKA pokročila v kauze únosu Vietnamca: Obvinila osem ľudí, je medzi nimi aj Ficov bývalý poradca 02 - Modified: 2024-04-05 10:56:31 - Feat.: - Title: Súd zamietol návrh na neodkladné opatrenie v prípade vyšetrovateľov NAKA, informuje rezort Šutaja Eštoka 03 - Modified: 2024-03-20 13:16:43 - Feat.: - Title: Minister vnútra by chcel reformu NAKA zrealizovať v najbližších mesiacoch 04 - Modified: 2024-03-16 16:30:27 - Feat.: - Title: NAKA zadržala počas protidrogovej akcie 11 osôb aj výrobňu heroínu 05 - Modified: 2024-03-15 07:38:07 - Feat.: - Title: KOMENTÁR: Správa o právnom štáte Slovensko nepoteší
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 02:36