StoryEditor

Konzílium odborníkov schválilo cestovateľský semafor, krajiny budú rozdelené do troch farieb

20.05.2021, 22:12
Autor:
mahomaho
Cestovateľský semafor musí ešte schváliť vláda.

Konzílium odborníkov sa dohodlo na cestovateľskom semafore. Informoval o tom na sociálnej sieti štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Martin Klus. 

Dokument ešte musí schváliť vláda. Podľa Klusa by mal začať platiť od 27. mája. 

Facebook/Martin Klus

"Plánom je, aby bol čo najjednoduchší a v podstate hovoril občanom, kde im odporúčame cestovať a kde im cestovať neodporúčame," hovorí Klus. 

Semafor je rozdelený do troch farieb - zelenej, červenej a čiernej.

Zelené krajiny

V zelenej farbe by mali byť krajiny Európskej únie. Podľa štátneho tajomníka by tu mohli byť aj štáty mimo EÚ, v ktorých je vysoká miera zaočkovanosti a priaznivá epidemiologická situácia. Ako príklady uvádza Izrael, Austráliu, Nový Zéland či Japonsko. 

Karanténa po návrate z týchto krajín by sa nemala vzťahovať na ľudí, ktorí sú zaočkovaní alebo prekonali koronavírus v posledných 180 dňoch. 

"Ak nie ste zaočkovaní ani ste neprekonali COVID-19, potrebujete sa zaregistrovať a absolvovať Ag/RT-PCR test po príchode, čím si tú 14-dňovú domácu karanténu môžete prakticky ihneď, alebo teda čím skôr, zrušiť negatívnym testom," hovorí Klus. 

Červené a čierne krajiny

Pri červených a čiernych krajinách by mal byť podľa Klusa rozdiel v dĺžke karantény prichádzajúcich.

Tvrdí, že viaceré červené krajiny sa môžu ešte pred letom stať zelenými napríklad USA či Kanada.

"Ale bohužiaľ proces môže byť aj opačný, kedy sa z červených krajín môže stať čierna, ak sa v nej masívnejšie objaví niektorý z rizikových variantov," upozorňuje. 

Klus zdôraznil, že mapa sa bude prehodnocovať každý týždeň. Diskusia bude podľa neho ešte prebiehať aj o tom, ako sa postaviť k obľúbeným destináciám, ktoré sú takmer plne zaočkované. 

"Myšlienka stanovenia tzv. COVID-free zón je totiž stále na stole a je pomerne zaujímavá. Vrátime sa k tomu najskôr o týždeň, dovtedy potrebujeme ešte preveriť viac dát a zvážiť, ako by to mohlo fungovať," vysvetlil. 

01 - Modified: 2024-04-19 10:00:01 - Feat.: - Title: Top dovolenka za minimum peňazí? Toto letovisko označujú za európske Maldivy, zatiaľ ho pozná len málo ľudí 02 - Modified: 2024-04-19 07:00:00 - Feat.: - Title: Nechoďte sem, odkazuje turistom talianske mestečko. Bojí sa náporu turistov, môže za to nový seriál od Netflixu 03 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Veľká zmena pre ľudí s postihnutím: Cestovanie bude ľahšie vďaka európskym preukazom 04 - Modified: 2024-04-16 07:45:48 - Feat.: - Title: Veľká zmena pre ľudí s postihnutím: Cestovanie bude ľahšie vďaka európskym preukazom 05 - Modified: 2024-04-13 11:30:00 - Feat.: - Title: Najpodivnejší kus zeme? Toto územie patrí jednému štátu, no je obklopené iným štátom, ktorý je obklopený ďalším štátom
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
23. apríl 2024 21:57