StoryEditor

Kočner, Bödör či Bašternák. Ako si obvinení spoza mreží zachraňujú miliónové majetky

20.05.2021, 00:00
Aj samovraždy obvinených zabránili prepadnutiu majetku, ktorý nadobudli protiprávne.

Kauzy Dobytkár, Víchrica, Boží mlyn, Očistec, Judáš či Babylon, alebo mená ako Kočner, Bašternák, Rusko, Kollár, Kvietik a iní – majú čosi spoločné. Nielen to, že ide o najväčšie prípady a kauzy Slovenska, ktoré sa často končia u najvyšších politických špičiek, skorumpovaných policajtov a sudcov. Čo je však akoby skryté pod povrchom trestnej činnosti, sú ich manželky, partnerky, milenky. Ich úloha pritom vôbec nie je zanedbateľná.

Svedecké výpovede
Na Slovensku sme ostatné mesiace svedkami toho, ako sa z partneriek kedysi vplyvných mužov stávajú výlučné vlastníčky ich majetkov, či dokonca ich advokátky alebo svedkovia. Obvinení a podaktorí už aj obžalovaní sa snažia zbaviť majetkov, hľadajú peniaze na kauciu či presviedčajú manželky na svedecké výpovede.

„Pri hodnotení vierohodnosti výpovedí blízkych osôb obžalovaných súd vždy hodnotí tieto výpovede z toho hľadiska, či vzhľadom na ich obsah nie sú tendenčné a či so zreteľom na ostatné vykonané dôkazy v príslušnom trestnom konaní ich možno považovať za vierohodné,“ vysvetľuje pre HN bývalá prokurátorka a v súčasnosti advokátka Eva Mišíková. Podľa jej slov, ani výpovede blízkych osôb obžalovaných súd nemôže hodnotiť výlučne z toho pohľadu, že apriori nehovoria pravdu, lebo chcú pomôcť svojim príbuzným.

Takýto prípad svedeckej výpovede exmanželky bol zaznamenaný na súdnom pojednávaní s Pavlom Ruskom. Výpoveď Viery Ruskovej v kauze televíznych zmeniek pôsobila účelovo. Bývalá manželka však nemá právo svedeckú výpoveď bez ďalšieho odmietnuť. Nie je však vylúčené, že sa môže na toto právo odvolať napríklad z dôvodu, že by svojou svedeckou výpoveďou mohla spôsobiť otcovi svojich detí nebezpečenstvo tres...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-05 07:34:20 - Feat.: - Title: Sudcovia sa zastali kolegov, ktorých kritizoval Fico. Hovoria o nátlaku a žiadajú ospravedlnenie 02 - Modified: 2024-04-04 14:15:05 - Feat.: - Title: Šéf Najvyššieho súdu odsúdil výroky Fica: Je to neprípustné a mimoriadne nebezpečné 03 - Modified: 2024-01-22 18:30:00 - Feat.: - Title: Vyvodenie zodpovednosti u Danka, útek exsiskára do Bosny a Šimkovičovej nová metla (Brífing HN) 04 - Modified: 2024-01-09 08:17:25 - Feat.: - Title: Šokujúce, škandalózne a nečakané: Toto sú najväčšie slovenského šoubiznisu roku 2023 05 - Modified: 2024-01-08 18:30:00 - Feat.: - Title: Fico investoval do bytu, január plný súdnych sporov a čo vyvoláva strach v spoločnosti? (Brífing HN)
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 22:44