StoryEditor

Najlepšie leto? Začiatok augusta

27.06.2007, 00:00

Horúce leto, v júli búrky, na konci augusta ochladenie. Aj takto by sa dalo predpovedať, aké leto nás čaká. "Seriózna predpoveď počasia sa však dá spraviť na sedem, maximálne desať dní dopredu," hovorí Martin Benko zo Slovenského hydrometeorologického ústavu. Dlhodobá predpoveď sa dá urobiť len ako odhad na základe štatistík z minulých rokov. Nakedy si teda plánovať dovolenku? Meteorológ Peter Jurčovič má jasno -- "najlepšie počasie je počas prvých troch augustových týždňov."
Padne rekord?
Podľa Jurčoviča však možno očakávať naozaj horúce leto -- od začiatku roka zažívame nadpriemerné teploty. "Či bude však prekonaný náš absolútny teplotný rekord 39,8 stupňa Celzia, ťažko povedať." Júl je na Slovensku tradične búrkovým mesiacom -- odborníci hovoria o dvoch vlnách tzv. Medardovej kvapky. "V auguste už nastupuje iný charakter počasia. Nad vnútrozemím Európy sa zvyčajne rozprestiera tlaková výš, počasie je stabilné a pokojné." Noci už bývajú v auguste o čosi chladnejšie, pretože sú dlhšie. Denné teploty však stále môžu prevyšovať 30 stupňov.
Len jeden háčik
Koncom augusta býva na Slovensku podľa Jurčoviča málokedy dobré počasie. Začiatok septembra zvyčajne opäť príjemne prekvapí, rovnako ako jeho koniec, keď nastupuje babie leto a zhruba 20-stupňové teploty. Tie môžu trvať až do polovice októbra, keď zvyčajne nastúpi sychravá jeseň.
To sú dlhodobé štatistiky. "Má to len jeden háčik," upozorňuje Jurčovič. Po dlhých teplých mesiacoch zvyčajne príde ochladenie -- meteorológovia tomu hovoria "teplotná kompenzácia". "Raz to musí prasknúť a jeden mesiac vybuchnúť. Ale či to bude júl, august, september alebo október, to vám teraz nepovie nik."
Magnet na búrky
Aj keď dlhodobé predpovede sľubujú najlepšie počasie na začiatok augusta, Slováci sa podľa šéfa asociácie cestovných kancelárií Stanislava Macka pre dovolenku podľa predpovedí veľmi nerozhodujú. "Dominujú prázdniny -- júl a august, bez ohľadu na počasie." O organizovanú turistiku majú totiž najväčší záujem rodiny s deťmi. Počasie ovplyvňuje len začiatok a koniec letnej turistickej sezóny -- a zimnú lyžovačku.
Pri výbere dovolenky však treba mať na pamäti -- na severe a v horských oblastiach je počasie nielen chladnejšie, ale aj premenlivejšie a je tam väčšia pravdepodobnosť nečakaných prehánok či búrok. "Aj ľudovo sa zvykne hovoriť, že hory priťahujú búrky," pripomína Benko.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 01:37