StoryEditor

Pre nové spory v koalícii museli prerušiť schôdzu parlamentu. Problematické sú hlavne dve veci

18.05.2021, 10:40
Autor:
ČTKČTKTASRTASR
Na prerušení aktuálnej schôdze sa dohodli strany na koaličnej rade.

Vládna koalícia čelí mesiac a pol od výmeny premiéra novým sporom, kvôli ktorým dnes predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) do stredy budúceho týždňa odložil pokračovanie schôdze parlamentu. Dôvodom najnovších nezhôd v štvorčlennej koalícii je najmä navrhované výraznejšie navýšenie tohtoročného rozpočtového deficitu, vládne strany sa zatiaľ nedohodli ani na úprave pravidiel väzobného stíhania obvinených.

Koalícia podľa predstaviteľov poslaneckých klubov o týchto bodoch naďalej rokuje.

​​O čom rokujú

"Na včerajšej koaličnej rade sa všetky štyri strany dohodli, že aktuálna schôdza sa preruší do 26. mája. Vytvorí sa tak priestor na rokovanie o bodoch, ktoré ešte neboli prerokované, alebo sa o nich ešte nehlasovalo," uviedol šéf klubu OĽANO Michal Šipoš.

"O návrhu nového deficitu v štátnom rozpočte sa diskutuje najmä medzi stranami SaS a OĽANO," uviedol predseda klubu Sme rodina Peter Pčolinský.

V súvislosti s návrhom na zmeny pri kolúznej väzbe poznamenal, že do budúcej stredy 26. mája sa bude ešte rokovať. Všetko bude závisieť od návrhu ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej (Za ľudí).

Šéfka klubu SaS Anna Zemanová rovnako potvrdila dohodu o prerušení schôdze. "Prebiehajú rokovania o kľúčových bodoch, o ktorých sa má ešte hlasovať," ozrejmila.

Tvrdí, že rokovania pri rozpočte neviaznu. Navýšenie deficitu však považuje za vážnu vec, preto je podľa nej ešte potrebné o tom hovoriť.

Na margo zmien pri kolúznej väzbe dodala, že sa rokuje aj o prípadnom preložení hlasovania o návrhu poslankyne Sme rodina Petry Hajšelovej na júnovú schôdzu.

"Rokuje sa aj o tom, že teraz bolo ukončené medzirezortné pripomienkové konanie k vládnemu návrhu," priblížila. Formuje sa tak podľa nej vládny návrh z dielne ministerky spravodlivosti. Zemanová verí, že tento bude akceptovateľný pre všetkých.

Okrem toho mala SaS požiadať o stiahnutie uznesenia z dielne Anny Záborskej (OĽANO) k návrhu správy Európskeho parlamentu o situácii v oblasti sexuálneho a reprodukčného zdravia a práv v Európskej únii v rámci zdravia žien.

Žiadna nová vláda

Opozícia najnovšie spory medzi vládnymi stranami kritizovala. "Už to prekračuje všetky medze. Potvrdilo sa, že nejde o žiadnu novú vládu, ale o druhú vládu Igora Matoviča s tými istými ľuďmi, s tými istými názorovými rozdieľmi a priepastnými spormi," komentoval roztržku šéf strany Hlas-SD a bývalý premiér Peter Pellegrini, ktorý sa opäť vyslovil pre nové voľby.

Hlas-SD sa predtým podieľal za zbieraní podpisov pod petíciu za vypísanie referenda o nových parlamentných voľbách. Prezidentka Zuzana Čaputová však požiadala Ustavný súd, aby spomínanú referendovou otázku posúdil.

01 - Modified: 2024-04-25 12:59:54 - Feat.: - Title: Nedostavil sa na vypočutie. Opozícia vyzvala prezidenta Finančnej správy, aby zodpovedal otázky na schôdzi 02 - Modified: 2024-04-24 14:14:11 - Feat.: - Title: Vláda potvrdila ďalšie dve opatrenia, do konca volebného obdobia potrebuje nájsť takmer štyri miliardy eur 03 - Modified: 2024-04-25 12:55:30 - Feat.: - Title: Bude Fico mobilizovať zdroje z dôchodkových úspor? 04 - Modified: 2024-04-23 06:51:33 - Feat.: - Title: Štát hospodáril nad očakávania. V Únii však stále patríme k hriešnikom, pripísali sme si smutné prvenstvo 05 - Modified: 2024-04-21 12:28:04 - Feat.: - Title: PS možno Rašiho ako šéfa parlamentu nepodporí, Drucker odmieta spory v koalícii
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 01:43