StoryEditor

Voda sa valila cez ulicu, strhávala autá. Povodeň v Rudne si vyžiadala jednu obeť

17.05.2021, 17:51
Autor:
klklTASRTASR
Pri obci v okrese Žarnovica sa pravdepodobne pretrhla vodná nádrž.

Najhoršie predpovede meteorológov sa naplnili. Slovensko zasiahli silné dažde, ktoré už na niektorých miestach spôsobili záplavy. 

Facebookom sa začalo šíriť video z obce Rudno nad Hronom v okrese Žarnovica, na ktorom sa veľká voda valí priamo ulicou. Povodeň si vyžiadala jednu obeť, informuje Prezídium hasičského a záchranného zboru. "Silný prúd vody strhol jednu osobu, ktorú hasiči našli bez známok života," informujú. 

Na záberoch je vidieť zaplavené záhradky a zničené autá. "Došlo pravdepodobne k pretrhnutiu nádrže nachádzajúcej sa v blízkosti obce. Voda preteká cez celú obec a zatopila pivnice rodinných domov," informujú hasiči, ktorí sa snažia vodu odčerpávať.

Ako ujasnil starosta obce Marián Šurjanský, nad obcou došlo k pretrhnutiu vodozádržnej hrádze. „Vybudovaná bola v roku 2011 v rámci protipovodňových opatrení. Jej súčasťou bol priepust, ktorý mal vodu pozvoľne púšťať tak, aby ho koryto potoka stíhalo pozvoľne odvádzať,“ povedal Šurjanský s tým, že hrádza zrejme nevydržala nápor vody po intenzívnych dažďoch.

Premiér Eduard Heger (OĽANO) vyjadril úprimnú sústrasť rodine a blízkym obete povodne. Situáciu v obci označil za kritickú. "Myslím na všetkých tých, ktorých povodne zasiahli a poškodili im ich domovy či majetok. Som v kontakte s ministrom vnútra, ktorý ma o vývoji situácie priebežne informuje," uviedol na sociálnej sieti.

Hasiči pomáhajú aj pri evakuácii miestnych obyvateľov. "Na miesto udalosti smeruje aj evakuačný autobus HaZZ a plávajúci transportér zo Záchrannej brigády HaZZ v Humennom, ktorý bude v prípade potreby a zhoršenia situácie využitý na záchranu obyvateľov z rodinných domov zasiahnutých povodňou."

K situácii sa vyjadril aj minister vnútra Roman Mikulec. Pozostalým poprial úprimnú sústrasť. "Vyjadrujem úprimnú ľútosť nad stratou ľudského života, ktorý si vyžiadala povodeň v obci Rudno nad Hronom, okres Žarnovica, kde je situácia najkritickejšia. Myslím na všetkých ľudí, ktorí náhle museli opustiť ich domovy a zároveň ďakujem vyjadrujem podporu hasičom, ktorí sú v tejto chvíli na zásahoch."

Na miesto tragédie aktuálne smeruje aj štátny tajomník Ministerstva životného prostredia Michal Kiča, ktorý sa stretne s krízovým štábom, aby sa oboznámil s povodňovou situáciou.

Napriek tomu, že predmetné vodné dielo nebolo v správe Slovenského vodohospodárskeho podniku (SVP), na miesto bola vyslaná jeho technika a odborníci, aby pomohli postihnutej obci.

Problémy majú aj v Bánovciach nad Bebravou

Vytrvalý dážď spôsobil v pondelok problémy v Bánovciach nad Bebravou. Rieka Radiša zaplavila v meste niekoľko ulíc, z koryta sa vyliala i Bebrava, ktorá zaplavila v mestskej časti Biskupice pozemky.

Škody odstraňujú v podvečerných hodinách miestni dobrovoľní hasiči v spolupráci s pracovníkmi odboru služieb mestu.

"Bebrava sa vyliala len na poľnohospodárske pôdy v mestskej časti Biskupice, ale neohrozila žiadne komunikácie či domy. Radiša nám spôsobila komplikácie na niekoľkých uliciach," načrtol vedúci odboru služieb mestu mestského úradu v Bánovciach nad Bebravou Michal Pojtek.

Povodne hrozia na viacerých miestach

Z dôvodu intenzívnych dažďov vydali dnes meteorológovia výstrahy pred povodňami z intenzívnych dažďov pre celé západné a stredné Slovensko.

Reprofoto SHMÚ

Najvyšší tretí stupeň platí v súčasnosti pre okresy Považská Bystrica, Žilina, Prievidza, Bánovce nad Bebravou a Topoľčany.

Na viacerých tokoch v spomenutých regiónoch už vyhlásili aj stupne povodňovej aktivity. Najhoršie je na tom Handlovka, Nitra, Nitrica, Bebrava, Radiša, Hontiansky potok a Žitava.

Na týchto tokoch platí najvyšší stupeň povodňovej aktivity. 

01 - Modified: 2024-04-18 12:24:36 - Feat.: - Title: Silné búrky v Afganistane a Pakistane si vyžiadali najmenej 137 obetí 02 - Modified: 2024-04-17 08:47:12 - Feat.: - Title: Hasiči naďalej bojujú s požiarom historickej budovy kodanskej burzy. Hasiť ho budú zrejme ešte 24 hodín 03 - Modified: 2024-04-15 13:15:11 - Feat.: - Title: Valí sa na nás „more“, varoval gubernátor zaplavenej Kurganskej oblasti 04 - Modified: 2024-04-15 09:12:14 - Feat.: - Title: Pri povodniach v Tanzánii zahynulo 58 ľudí 05 - Modified: 2024-04-11 12:30:46 - Feat.: - Title: Záplavy v Rusku sa rozšírili do ďalších regiónov, hladiny riek stále stúpajú
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 11:06