StoryEditor

Remišová pre HN: Kolíková ako šéfka Za ľudí? Strana by sa zmenila

16.05.2021, 17:00
Andrej Kiska budoval premiérsku stranu, ktorá bude mať viac ako 15 percent, hovorí šéfka Za ľudí Veronika Remišová s tým, že ambície mnohých členov zostali po voľbách nenaplnené. Či hrozia ďalšie odchody poslancov, nevie.

Uplynulý týždeň sa začal odvolávaním Márie Kolíkovej v parlamente. Ona povedala, že na hlasovanie mala vplyv koaličná kríza. Ako rozumiete postoju poslancov OĽaNO, ktorí odmietli hlasovať proti jej odvolaniu?

Nemyslím si, že na hlasovanie mala vplyv koaličná kríza. Tú sme prekonali, uzavreli, povedali sme si, že ideme ďalej. Samozrejme, boje v politike sú stále, no poslanci hlasujú slobodne podľa svojho vedomia a svedomia. Najskôr to vyzeralo na veľmi malú podporu len od pár poslancov.

Po mojich intenzívnych rokovaniach s OĽaNO ju nakoniec podporilo viac ako 20 poslancov. Som veľmi rada, že sme to ustáli. Nebola to ľahká situácia, no pani ministerka dostala jasnú dôveru na pokračovanie a robenie potrebných reforiem v justícii. Poučenie z krízy však je, že musíme medzi partnermi viac komunikovať, dôvera nie je automatická vec.

Aj vy ste čelili kritike, pretože ste sa jej neskoro zastali. Zo strany kvôli tomu odišla Andrea Letanovská. Ako vnímate jej rozhodnutie? Nie je to pre stranu, ktorá sa profiluje ako strana odborníkov, priveľká strata?
Kritika pani Letanovskej prišla tesne predtým, ako vstupovala do iného subjektu. Kto odchádza, vždy si hľadá nejaký dôvod alebo zámienku a v tomto kontexte jej kritiku treba vnímať.

Pani Letanovská mala v našej strane veľký priestor, ja som jej návrhy vždy podporovala. Takže ak sa sťažovala, že nemala podporu pre svoje návrhy, nie je to pravda. Keď to poviem zjednodušene, nestačí kritizovať na Facebooku, ale je potrebné priniesť veľmi konkrétne návrhy a tie sa vytrvalo snažiť presadiť v spolupráci s daným ministrom.

Máme v strane napríklad veľkú odbornú skupinu pre vzdelávanie, ktorú vedie podpredsedníčka strany Viera Leščáková, skupina pracuje mimoriadne profesionálnym spôsobom a darí sa im presadzovať rozumné návrhy v oblasti školstva. O tom má byť práca v politike.

Za ľudí má byť aj stranou osobností z regiónov. Odišiel vám primátor Hlohovca Miroslav Kollár a na vašom ministerstve skončil štátny tajomník Vladimír Ledecký, ktorý tiež prišiel z regionálnej politiky, pričom naznačil, že príčinou ste boli práve vy. Aké sú vaše vzťahy?

Andrej Kiska zakladal stranu Za ľudí ako premiérsku stranu, ktorá mala mať 15 a viac percent a aj viac ministerských pozícií. Kvôli výsledku vo voľbách, ktorý nenaplnil očakávania, zostali mnohé osobné ambície neuspokojené, a to sa odráža aj na náladách v strane.

Miroslav Kollár a Tomáš Valášek povedali, že nechcú byť poslancami v Matovičovej vláde. Pán Ledecký sa vyjadril, že odišiel kvôli rozdielnemu odbornému názoru s expertom na ministerstve. Zhodou okolností to bol človek, ktorého som stiahla z významnej zahraničnej inštitúcie a ktorý si veľmi dôsledne plní svoje úlohy, takže to vidím ako čisto odborno-politický spor.

Pán Ledecký bol dlhoročný starosta a rozumel prob...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-07 07:06:49 - Feat.: - Title: hn 02 - Modified: 2024-03-19 12:43:08 - Feat.: - Title: Hnutie Slovensko ocenilo prácu špeciálnych prokurátorov. Korupcia viac nebude postihovaná, myslí si Remišová 03 - Modified: 2024-03-14 19:50:03 - Feat.: - Title: Raši reaguje na Remišovú. Odmieta, že by podujatie rezortu slúžilo na prezentáciu Pellegriniho 04 - Modified: 2024-03-12 10:37:15 - Feat.: - Title: Remišová: RTVS má byť po novom slúžkou vládnej moci 05 - Modified: 2024-02-23 14:42:34 - Feat.: - Title: Remišová chce zmeniť právomoci prezidenta. Nemal by mať možnosť dať amnestiu odsúdeným za korupciu, tvrdí
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 08:02