StoryEditor

Gröhling oznámil zásadnú zmenu. Do škôl sa v pondelok vrátia všetci žiaci

12.05.2021, 13:26
V pondelok sa vrátia do lavíc stotisíce detí. Budovy a triedy sa budú odteraz zatvárať len lokálne. Testovať sa bude len v ohniskách.

Mohli sa ísť poprechádzať do nákupného centra, zacvičiť si vo fitnescentre a sadnúť si na terasu reštaurácie. Niektorí stredoškoláci napriek tomu nemohli chodiť do školy.

Od budúceho týždňa to však bude inak. Minister školstva Branislav Gröhling oznámil, že sa do lavíc vrátia všetci žiaci.

Školy sa už nebudú riadiť podľa celonárodného covid automatu, ale budovy a triedy sa budú zatvárať podľa školského semafora.

Návrat k semaforu

Minister už avizoval, že 17. máj bude pre školy zlomový. „Budúci týždeň budeme otvárať celý regionálny systém: všetky materské, základné a stredné školy a ostatné náležitosti,“ oznámil Gröhling na rokovaní vlády. Podľa jeho slov rozhodnutie podporil celý kabinet. Ročníky sa už nebudú otvárať a zatvárať podľa farieb okresov definovaných v covid automate.
Školstvo sa prepne do školského semafora, ktorý sa používal na začiatku školského roka. „Niekde bude trieda, kde bude nález, regionálny úrad verejného zdravotníctva, respektíve riaditeľ bude môcť na určité dni uzatvoriť školu,“ vysvetlil Gröhling. Vysoké školy sa budú riadiť podľa regionálneho semafora a opatrenia budú uvoľňovať podľa stanovených podmienok.

Faktom je, že celé stredné školy boli doteraz otvorené len v ružových okresoch, všetky ročníky druhého stupňa v červených a lepších. Niektoré regióny otvorili fitnescentrá a reštaurácie a žiaci sa aj naďalej učili z domu. „Najskôr by sa mali deti dostať do škôl a potom by sa mali otvárať reštaurácie a podobné záležitosti,“ odkázala predsedníčka Združenia základných škôl Alena Petáková. Podľa Gröhlinga je školstvo prioritou vlády, práve preto opäť dostali prednosť v uvoľňovaní.

Automat ročníky zatváral

Doteraz sa školy riadili podľa covid automatu a v dôsledku situácie v okrese museli posielať domov celé ročníky a stupne. Napríklad okres Sobrance bol jeden z prvých, ktorý mohol p...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-18 14:18:55 - Feat.: - Title: Gröhling: Zákon k situácii s medveďmi je nebezpečný, rieši aj vlky a rysy 02 - Modified: 2024-04-18 14:11:10 - Feat.: - Title: Zápis prvákov do základných škôl vrcholí. Rodičia dostanú v októbri príspevok, hrozí im však aj vysoká pokuta 03 - Modified: 2024-04-17 07:41:22 - Feat.: - Title: Zúfalstvo na trhu práce ich tlačí do šľapají Baťu: Ako Soták, elektrárne, Kia či Chemosvit lovia študentov? 04 - Modified: 2024-04-16 10:42:29 - Feat.: - Title: Ako zlacniť benzín o 20 centov? SaS apeluje na Fica, predstavila návrh 05 - Modified: 2024-04-17 13:01:54 - Feat.: - Title: Ženy si vyberajú nevhodné odbory. Dobre zvolené STEM odvetvia by im priniesli vyššie platy aj HDP
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 01:48