TASR/Pavel Neubauer
StoryEditor

Parlamentný výbor začal konanie voči prezidentke Čaputovej

11.05.2021, 16:49
Autor:
TASRTASR
Ak výbor skonštatuje porušenie zákona, hlave štátu hrozí pokuta až vo výške 12 mesačných platov.

Výbor Národnej rady (NR) SR pre nezlučiteľnosť funkcií začal konanie voči prezidentke Zuzane Čaputovej.

Dôvodom má byť podnet súvisiaci s možným porušením zákazu reklamy. Týka sa dresu od športovkyne Petry Vlhovej, ale aj pulzných oxymetrov, ktoré prezidentke poskytli súkromné spoločnosti.

Uviedol to predseda výboru Boris Susko (Smer-SD) po utorkovom rokovaní výboru. Dodal, že výbor si vyžiada stanovisko prezidentky a následne rozhodne.

Ak skonštatuje porušenie zákona, hlave štátu hrozí pokuta až vo výške 12 mesačných platov.

"Išlo o začatie konania na základe podaného podnetu, išlo o konanie vo vzťahu k prezidentke Čaputovej za porušenie zákazu reklamy," uviedol Susko s tým, že výbor bude žiadať vyjadrenie od hlavy štátu.

Následne bude v konaní pokračovať. Myslí si, že zákon hovorí jasne o tom, čo je reklama, a ústavný zákon zas jasne vraví, že verejný funkcionár reklamu robiť nemôže. "Uvidíme, ako to výbor vyhodnotí," dodal.

V podanom podnete sa hovorí, že prezidentka mala fotografiami s dresom Vlhovej zvýhodňovať jej sponzorov, a teda propagovať konkrétne značky.

V súvislosti s pulznými oxymetrami podnet prezidentke vyčíta, že na obrazovke aj na stránke Prezidentského paláca menovala názvy súkromných firiem, ktoré ich poskytli.

"Martin Daňo podal podnet na prezidentku a keďže podnet spĺňal náležitosti vyžadované ústavným zákonom, výbor konštatoval, že konanie voči prezidentke sa začalo podaním podnetu," doplnil pre TASR člen výboru a poslanec Ondrej Dostál (SaS).

Okrem tohto riešil výbor aj podnety voči ďalším verejným funkcionárom. Podľa slov Suska napríklad definitívne zastavil konanie voči šéfovi Smeru-SD Robertovi Ficovi v súvislosti s užívaním kaštieľa vo Vinosadoch. Vo veci výbor nekonštatoval porušenie.

01 - Modified: 2024-04-13 22:00:00 - Feat.: - Title: Výroky politikov: Fico spustil kritiku na všetky strany. Šimečka ho vyzval, aby prestal okolo seba kopať 02 - Modified: 2024-04-11 12:03:33 - Feat.: - Title: Nie je v poriadku útočiť na dôstojnosť človeka, ohradila sa Čaputová proti vulgárnym nadávkam 03 - Modified: 2024-04-10 17:31:29 - Feat.: - Title: "Dôležitosť Únie ukázal aj covid" Čaputová v Európskom parlamente vyzvala Slovákov na účasť v eurovoľbách 04 - Modified: 2024-04-10 11:54:48 - Feat.: - Title: Čaputová chce zostať na Slovensku. Nemám záujem vstúpiť do politiky, odkazuje 05 - Modified: 2024-04-10 11:04:50 - Feat.: - Title: NATO aj po voľbách vníma Slovensko ako zodpovedného partnera, vyhlásila Čaputová
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
16. apríl 2024 08:48