Pixabay (ilustračná)
StoryEditor

Dovolenky pri mori by mohli byť realitou už čoskoro. Pravidlá cestovania sa uvoľnia

09.05.2021, 15:09
Autor:
TASRTASR
Slovensko má jednu z najlepších epidemiologických situácií v EÚ.

Zahraničné rekreácie by mohli byť povolené skôr ako 28. mája. V nedeľnej diskusnej relácii TA3 V politike to uviedol štátny tajomník rezortu zahraničia Martin Klus. Vyhlásil, že konzílium odborníkom má vôľu, aby pandemická komisia navrhla zredukovať tento termín na 15. mája.

O tom, ako bude prebiehať letná dovolenková sezóna, sme sa s Martinom Klusom rozprávali aj v HNtelevízii:

Dodal, že by mal byť zavedený aj tzv. cestovný semafor, ktorý by jednotlivé krajiny či územia diferencoval na základe epidemiologickej situácie.

„Musíme uvoľniť režim zákazu cestovania za rekreáciou, aby sme mohli koordinovať aktivity v rámci Európskej únie,“ spresnil Klus.

Zdôraznil, že Slovensko má jednu z najlepších epidemiologických situácií v EÚ, a preto cíti dopyt, aby sa krajina otvárala. Zároveň si uvedomuje, že to musí byť postupné.

Nezaradený poslanec Tomáš Valášek v relácii podotkol, že EÚ pracuje na zavedení tzv. zeleného certifikátu. Spustený by mal byť od polovice júna a mal by umožniť cestovanie v rámci EÚ.

Podmienky medzinárodného pohybu osôb má definovať na základe negatívneho testu, prekonania choroby COVID-19 či na základe absolvovaného očkovania.

Šéf zahraničného výboru parlamentu a poslanec Národnej rady (NR) SR Marián Kéry (Smer-SD) upozornil, že nie je jasné, ktoré vakcíny budú v rámci zeleného certifikátu akceptované a ktoré nie.

Valášek podporuje pozíciu Slovenska, aby sa mohli krajiny sami rozhodnúť, ktoré vakcíny budú v súvislosti so zeleným certifikátom akceptovať. Upozornil, že nie všetky štáty budú mať nastavené rovnaké pravidlá, čo by mohlo zhoršiť pozíciu pre ľudí zaočkovaných napríklad ruským Sputnikom alebo čínskym Sinovacom.

01 - Modified: 2024-04-19 10:00:01 - Feat.: - Title: Top dovolenka za minimum peňazí? Toto letovisko označujú za európske Maldivy, zatiaľ ho pozná len málo ľudí 02 - Modified: 2024-04-19 07:00:00 - Feat.: - Title: Nechoďte sem, odkazuje turistom talianske mestečko. Bojí sa náporu turistov, môže za to nový seriál od Netflixu 03 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Veľká zmena pre ľudí s postihnutím: Cestovanie bude ľahšie vďaka európskym preukazom 04 - Modified: 2024-04-16 07:45:48 - Feat.: - Title: Veľká zmena pre ľudí s postihnutím: Cestovanie bude ľahšie vďaka európskym preukazom 05 - Modified: 2024-04-13 11:30:00 - Feat.: - Title: Najpodivnejší kus zeme? Toto územie patrí jednému štátu, no je obklopené iným štátom, ktorý je obklopený ďalším štátom
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 05:48