TASR/Martin Baumann
StoryEditor

Dôvod postoja OĽaNO voči Kolíkovej? Matovič má so mnou problém, tvrdí Kolíková

09.05.2021, 12:36
Autor:
TASRTASRklkl
Ministerka však tvrdí, že dôležitý bude pre ňu postoj premiéra Eduarda Hegera.

Vo svojej vlastnej strane cítim veľmi silnú podporu. Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) to uviedla v nedeľnej diskusnej relácii TA3 V politike.

Nezaradená poslankyňa pôsobiaca v strane Hlas-SD Denisa Saková vyhlásila, že ministerka bude mať v pondelok priestor, aby presvedčila o dôvere plénum Národnej rady.

​Saková zopakovala, že Hlas-SD podporí jej odvolávanie. „Fakty, ktoré máme momentálne na stole, sú veľmi vážne,“ zdôraznila. Upozornila na spreneveru v rodinnej firme Kolíkovej, podnikanie jej brata a možný konflikt záujmov pri výbere sídla rezortu spravodlivosti.

Kritizovala, že aktívny politik by nemal obchodovať so štátom. „Nemám prospech zo žiadnej zákazky so štátom,“ reagovala Kolíková. Dôvody, za ktoré je kritizovaná, považuje za pseudokauzy. Sama odstúpiť nemieni.

Postoj Matoviča

Šéfka rezortu spravodlivosti uviedla, že sa v poslednom období stretla viackrát s lídrom OĽANO a ministrom financií Igorom Matovičom.

„Či už to bolo vo štvrtok na ministerstve spravodlivosti, kde som sa od neho prvý raz dozvedela, že vníma situáciu s verejným obstarávaním budovy ministerstva spravodlivosti ako konfliktnú,“ povedala Kolíková s tým, že bolo zrejmé, že Matovič má s ňou problém.

S Matovičom diskutovala aj na poslaneckom klube OĽaNO. "Diskusia na klube OĽANO bola najdlhšia, bolo zrejmé, že Matovič má so mnou problém," popísala ministerka. Práve po stretnutí s poslaneckým klubom prenikli na verejnosť informácie, že najsilnejšia koaličná strana má s ministerkou problém. 

​Dodala, že s premiérom Eduardom Hegerom (OĽANO) by sa mohla o aktuálnej situácii stretnúť v nedeľu poobede.

Poslanec Tomáš Valášek, ktorý odišiel z koalície po nákupe vakcíny Sputnik V v diskusii zas povedal, že celú kauzu si naštudoval a nenašiel žiadnu relevanciu v obvineniach proti ministerke. Naznačil, že Matovičov postoj môže byť pomstou ministerke Kolíkovej za to, že žiadala jeho odchod z funkcie premiéra.

Otázka kolúznej väzby

V rámci legislatívnych návrhov ku kolúznej väzbe sa ministerka nevie so Sme rodina zhodnúť na výnimkách, pre ktoré by platila jej skrátená lehota. „Nemáme trestný proces taký flexibilný a pružný, aby sme vedeli rýchlo urobiť úkony, ktoré sú dôležité pre vyšetrovanie, aby sa dostali pred súd,“ podotkla.

O legislatívnom návrhu sa chce rozprávať aj so špeciálnym prokurátorom a predsedami súdov. Saková zdôraznila, že sa bude musieť Kolíková vyrovnať s desiatkami pripomienok k jej legislatívnemu návrhu k skráteniu kolúznej väzby. Zhodli sa na tom, že je potrebné zjednodušiť proces trestného konania, aby bolo možné ambicióznejšie riešiť väzobné lehoty.

Referendum o voľbách

Saková zdôraznila, že petícia za referendum o predčasných voľbách bola občianskou iniciatívou. „Podporili sme petičný výbor, dali sme mu materiálno-technické zabezpečenie. Sami sme prekvapení aktivitou občanov,“ povedala s tým, že takmer 600-tisíc vyzbieraných podpisov je záväzkom, že ľudia očakávajú uskutočnenie referenda.

Podotkla, že je legitímnou právomocou prezidentky Zuzany Čaputovej, či vypíše referendum alebo či sa najskôr rozhodne obrátiť na Ústavný súd (ÚS) SR.

Ministerka považuje za správne, aby sa prezidentka na ÚS SR obrátila. „Je veľkou chybou, že sme sa už dávno s takouto otázkou neobrátili na ÚS SR, aby bolo jasné, či tam je alebo nie je nejaký problém s ústavou,“ podotkla.

Vidí veľa vážnych dôvodov, pre ktoré sa dá na referendum pozerať ako na nesúladné s princípmi právneho štátu. Tvrdí, že suverenita ľudu bola prejavená vo voľbách, kde dali dôveru politikom na vopred dané obdobie. Aby bolo namieste uvažovať nad skrátením volebného obdobia, dôvody musia byť podľa nej veľmi vážne.

01 - Modified: 2021-04-20 17:19:53 - Feat.: 0 - Title: Fico upozornil na spreneveru vo firme Kolíkovcov, ministerka zodpovednosť odmieta 02 - Modified: 2021-04-30 11:24:13 - Feat.: 0 - Title: Smer podá návrh na vyslovenie nedôvery Kolíkovej. Fico spochybňuje jej morálnosť 03 - Modified: 2021-05-07 17:32:35 - Feat.: 0 - Title: Nevidím žiadny dôvod na odstúpenie, tvrdí ministerka Kolíková 04 - Modified: 2021-05-07 21:26:34 - Feat.: 0 - Title: Kolíková poslancov OĽaNO nepresvedčila, obrátia sa na premiéra Hegera 05 - Modified: 2021-05-08 11:08:15 - Feat.: 0 - Title: Môžu sa objaviť nové skutočnosti o Kolíkovej, naznačil Kollárov poslanec
01 - Modified: 2024-04-20 22:00:00 - Feat.: - Title: Výroky politikov: Taraba sa zahral na Fica. Šimečka vyzýva premiéra ohľadne eurofondov 02 - Modified: 2024-04-11 14:04:03 - Feat.: - Title: Matovič chce odvolávať ministerku Dolinkovú: Za pol roka urobila všetko v prospech Haščáka a Penty 03 - Modified: 2024-04-05 11:51:49 - Feat.: - Title: Kolíková poukázala na dôležitosť vypočúvania kandidátov na sudcu Ústavného súdu 04 - Modified: 2024-04-02 13:42:45 - Feat.: - Title: Šutaj Eštok: Žiadna kampaň, len som prezentoval svoje názory. Je to donebavolajúce, reaguje Kolíková (duel) 05 - Modified: 2024-03-27 12:27:44 - Feat.: - Title: Nielen vláda, do Galanty prišiel aj Matovič. Pohŕdal Maďarmi rovnako ako Slota, burcuje proti Pellegrinimu
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 15:19