StoryEditor

Lengvarský reagoval na úmrtie ženy po očkovaní AstraZenecou, pripustil úpravu vakcinačnej stratégie

07.05.2021, 09:29
Autor:
TASRTASRmahomaho
Prípadom sa bude podľa ministra zaoberať v pondelok skupina odborníkov.

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský v piatok na brífingu reagoval na medializované informácie o úmrtí 47-ročnej ženy po očkovaní vakcínou AstraZeneca. 

"Podľa prvotných informácií pacientka trpela genetickou poruchou, ktorá nebola detekovateľná pred očkovaním," povedal šéf rezortu. 

V pondelok by mala podľa ministra zasadnúť skupina odborníkov, ktorá situáciu komplexne rozoberie. "A navrhne ďalšie opatrenia, čo sa týka tohto prípadu a prípadné zmeny alebo úpravy vakcinačnej stratégie," dodal. 

Vakcína od spoločnosti AstraZeneca je na Slovensku aktuálne vyčlenená pre ľudí vo veku od 18 do 49 rokov. Pfizer dostavajú 16 a 17-roční, a tiež ľudia s vekom 50 rokov a viac. Pre tých je rovnako aj látka od Moderny.

Porucha zrážanlivosti krvi

Štátny ústav pre kontrolu liečiv uviedol, že ide o tretí prípad úmrtia po očkovaní proti ochoreniu COVID-19.

Pacientka vo veku 47 rokov bola očkovaná vakcínou Vaxzevria od spoločnosti AstraZeneca. Zomrela na trombózu, ktorá patrí medzi možné zriedkavé nežiaduce účinky. Genetické vyšetrenie zároveň potvrdilo poruchu zrážanlivosti krvi.

Vzhľadom na genetickú predispozíciu bol súvis medzi očkovaním a následnou trombózou stanovený ako pravdepodobný, informovala hovorkyňa ŠÚKL Magdaléna Jurkemíková.

Celkovo ŠÚKL dosiaľ prijal v súvislosti s očkovaním 4196 hlásení podozrení na nežiaduce účinky. "Z celkového počtu hlásení je 244 závažných, čo predstavuje 5,8 percenta hlásení. Celkovo bolo na Slovensku k 7. máju podľa údajov NCZI prvou dávkou zaočkovaných 1 164 981 osôb, druhou dávkou 549 768 osôb," priblížila hovorkyňa.

Úmrtia súviseli s ochoreniami

V predchádzajúcich mesiacoch boli uzavreté dva prípady úmrtí. Jedno po vakcíne Moderna, druhé po Comirnaty. V oboch išlo o pacientov vo vyššom veku s viacerými chronickými ochoreniami.

"V oboch týchto prípadoch bola príčina úmrtia stanovená pitvou a súvisela s chronickými ochoreniami pacientov. Vzhľadom na to, že vzniknuté nežiaduce reakcie po očkovaní mohli prispieť k celkovému zhoršeniu zdravotného stavu, príčinná súvislosť medzi očkovaním a úmrtiami bola stanovená ako možná," skonštatovala hovorkyňa.

Bezodkladne vyhľadať lekársku pomoc treba v prípade výskytu dýchavičnosti, bolesti na hrudníku, opuchu a bolesti končatín, pretrvávajúcej bolesti v oblasti brucha, neurologických príznakov, ako sú pretrvávajúca a silná bolesť hlavy, rozmazané alebo dvojité videnie, ale aj ak má pacient drobné krvné škvrny vo veľkosti špendlíkovej hlavičky pod kožou mimo miesta vpichu.

Intenzita závisí od zdravotného stavu

Ako pripomína ŠÚKL, výskyt a intenzita nežiaducich reakcií závisia od celkového zdravotného stavu daného človeka, veku, iných súbežne užívaných liekov, imunitnej odpovede, v niektorých prípadoch aj od psychického nastavenia človeka. Vplyv má aj to, či ide o prvú alebo druhú dávku.

"Pri tzv. mRNA vakcínach – Comirnaty a COVID-19 Vaccine Moderna boli pozorované častejšie a intenzívnejšie nežiaduce reakcie po druhej dávke vakcíny. Naopak, po vakcíne Vaxzevria boli po druhej dávke v klinických skúšaniach pozorované nežiaduce reakcie menej často a menej intenzívne," uviedla Jurkemíková.

Štátny ústav prijíma všetky hlásenia a v prípade potreby dožiada ďalšie informácie od odosielateľa. Počet prijatých hlásení podozrení na nežiaduce účinky závisí od počtu dostupných vakcín, zaočkovaných osôb, dĺžky obdobia používania jednotlivých vakcín a subjektivity odosielateľa hlásenia.

01 - Modified: 2024-04-22 12:53:01 - Feat.: - Title: Zaočkovanosť na Slovensku klesá pod 95 percent, upozorňujú odborníci 02 - Modified: 2024-03-15 14:43:29 - Feat.: - Title: Slovenskí pacienti si ešte počkajú. Na jeden z respiračných vírusov u nás vakcínu ešte nemáme 03 - Modified: 2024-03-14 06:08:33 - Feat.: - Title: Záškrt po dekádach zabíja, čierneho kašľu pribúda. Antivaxeri sú ako sekta, tvrdí pediatrička 04 - Modified: 2024-03-17 14:00:00 - Feat.: - Title: Vedci preskúmali muža, ktorý absolvoval 217 očkovaní 05 - Modified: 2024-03-15 11:44:09 - Feat.: - Title: Čierny kašeľ je tu, nevylučuje sa ani vznik lokálnych epidémií
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 14:17