StoryEditor

Koniec kauzy v nedohľadne

Medzinárodný škandál, "prestrelky" domácich politikov a najnovšie aj údajný pokus o zvrhnutie vlády. S tým všetkým sa za uplynulý rok spojila kauza Hedvigy Malinovej. Samotný prípad však zďaleka nie je vyšetrený. Od mája je Hedviga obvinená z krivej výpovede. Polícia aj prokuratúra však odmietajú zverejniť akékoľvek nové informácie z vyšetrovania. "Podrobné informácie dáme až v momente, keď bude vyšetrovanie ukončené," povedal policajný hovorca Martin Korch. Ku kauze sa včera odmietol vyjadriť aj Hedvigin advokát s odôvodnením, že je na dovolenke.
Útok na Hedvigu či vládu?
Prípad na istý čas ochladil slovensko-maďarské vzťahy. Premiér Robert Fico je aj po roku od údajného incidentu presvedčený, že mala mať za dôsledok zvrhnutie súčasnej vlády. Kto za tým stojí však už neprezradil. Podpredseda vlády Dušan Čaplovič (Smer-SD) tvrdí, že celý prípad s odstupom času vníma ako "jednu z aktivít istej skupiny ľudí". Nepriamo naznačil, že to môžu byť predstavitelia SMK. "Vždy to bol ich záujem, aby sa táto kauza umelo živila." Člen predsedníctva SMK Gábor Gál reaguje -- "Je to nehoráznosť". Je presvedčený, že pokiaľ vyjde najavo, že Malinová mala pravdu, "vláda sa zlikvidovala sama". Maďarskí politici totiž pravidelne kritizovali postup polície a prokuratúry. "Som vystrašený. Teraz sa to stalo dievčaťu maďarskej národnosti, nabudúce to môže byť židovskej."
Ohlasy z Maďarska
Kauza Hedviga mala podľa Čaploviča vyvolať na Slovensku pnutie a negatívne ohlasy v zahraničí. "Niekto chcel dokázať, že sme vláda rasistov a nacionalistov a neviem, čoho ešte." Prípad sa prevalil krátko potom, čo Smer-SD vytvoril vládu s ľudovcami a národniarmi. V Maďarsku silneli vlny protislovenských nálad. Dnes už je podľa slovenského veľvyslanca v Maďarsku Juraja Migaša situácia pokojná. "Utíšilo sa to, udržuje sa to nad vodou už len umelo." Maďarské médiá totiž akékoľvek správy o Malinovej preberajú.
Malinová v EP
Kauza sa pritom preniesla aj na európsku pôdu. Poslankyňa za SMK Edit Bauer vystúpila v pléne Európskeho parlamentu s tým, že na Slovensku bola zbitá maďarská študentka, aj keď slovenské orgány už údajný útok dávno popreli. Bauer europoslancov informovala, že obvinenie Malinovej z krivej výpovede bol "pre Maďarov žijúcich na Slovensku skutočný šok". To zase pobúrilo europoslancov za Smer-SD. Ich poslankyňa Monika Flašíková-Beňová tvrdí, že politici by nemali túto tému rozvíjať. Je presvedčená, že to nevyvolalo žiadnu diskusiu medzi ostatnými členmi europarlamentu.
Zdravotné posudky v pošte
Podpredseda vlády za Smer-SD Dušan Čaplovič dostal nedávno zvláštnu poštu. Kompletnú zdravotnícku dokumentáciu Hedvigy Malinovej vrátane rozdielnych posudkov jej zdravotného stavu mu poslal jeden z lekárov Jozef Hašto. "Beriem to ako snahy o ovplyvňovanie môjho úsudku vzhľadom na to, že som jedným z ústavných činiteľov," hovorí zástupca vlády pre ľudské práva. Je presvedčený, že lekár je spojený s Malinovej advokátom Romanom Kvasnicom a ide pravdepodobne o nejakú hru. Kvasnica však poprel, že by o tejto pošte niečo vedel. Hošta tvrdí, že nechcel nikoho ovplyvňovať. "Poslal som mu to, aby mal dosť informácií, keďže ja som ich mal výrazne viac."

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
06. máj 2024 22:16