StoryEditor

Aplikovať nové pravidlá nie je jednoduché

04.05.2021, 00:00
Renomovaný audítor Marián Ráno zo spoločnosti Solidita v rozhovore vysvetľuje, čo všetko prináša zamestnancovi a zamestnávateľovi povinnosť v zabezpečovaní stravovania.

Aký bol pôvodný stav, v čom nastali základné zmeny?
Pôvodne Zákonník práce definoval povinnosť zamestnávateľa zabezpečovať zamestnancom vo všetkých zmenách stravovanie zodpovedajúce zásadám správnej výživy priamo na pracoviskách alebo v ich blízkosti vo forme jedného teplého hlavného jedla vo vlastnom stravovacom zariadení alebo v inom stravovacom zariadení. Pri zabezpečovaní stravovania zamestnancov prostredníctvom cudzieho stravovacieho zariadenia zamestnávateľ túto povinnosť splnil tak, že zamestnancovi zabezpečil stravovacie poukážky (gastolístky).


Zmena spočíva v tom, že ak zamestnávateľ nechce alebo nevie zabezpečiť stravovanie vo vlastnej alebo cudzej „kantíne“, nastupuje druhé kolo rozhodovania, ktoré sa presúva na zamestnancov. Tí si v tomto prípade musia vybrať, či chcú dostávať od zamestnávateľa gastrolístky alebo finančný príspevok na stravovanie v peniazoch. Finančný príspevok by sa podľa zákona mal použiť na nákup stravy, avšak kontrola tejto povinnosti je nemožná.


Aké sú výhody pre zamestnanca?
Z uvedenej zmeny budú ťažiť predovšetkým zamestnanci, pretože im zákon dáva neobvyklú moc rozhodovať o forme zabezpečenia stravovania, ktorú však musí administratívne a finančne zabezpečovať zamestnávateľ. Finančný príspevok oproti gastrolístkom prináša pre zamestnanca, ale aj zamestnávateľa viacero výhod. Obchodníci z gastrolístkov nevydávajú a majú ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 08:54