StoryEditor

Fico kritizoval Pellegriniho. Požiadal ho, aby zbytočne nedráždil

03.05.2021, 14:40
Autor:
mahomahoTASRTASR
Robert Fico tvrdí, že Peter Pellegrini spochybňuje každého jedného, kto má záujem ísť na referendum.

Predseda Smeru Robert Fico nevidí dôvod na to, aby sa prezidentka Zuzana Čaputová obrátila v súvislosti s referendom na Ústavný súd. 

Tvrdí, že s podobnou otázkou na Slovensku už boli dve referendá. "Je mi ľúto, že si prezidentka nenašla čas na stretnutie s petičným výborom. Vyjadrujeme obavu, čiu tento nezáujem nie je náznakom toho, ako sa bude správať k referendu a predčasným parlamentným voľbám," uviedol v pondelok na brífingu Fico.

Šéf Smeru kritizoval svojho bývalého straníckeho kolegu Petra Pellegriniho. Požiadal ho, aby "zbytočné nedráždil."

"Nechápem, na čo je dobré, aby sme pred rozhodnutím o tom, kedy bude referendum cez jeho meno posielali odkazy verejnosti, že je proti Sputniku, že je za nejakú koalíciu, ktorá bude zmiešaná z vládnych a opozičných strán," povedal Fico. 

Tvrdí, že Pellegrini spochybňuje každého jedného, kto má záujem ísť na referendum a hlasovať v prípadných predčasných parlamentných voľbách. 

"Veď nech si Peter Pellegrini už potom robí čo chce, keď bude referendum úspešné a budeme rokovať o predčasných voľbách. Ale zbytočne dráždi," hovorí Fico s tým, že dnes mu volali predstavitelia rôznych organizácii v reakcii na tlačovú konferenciu Hlasu.

Pellegriniho kritizuje aj SNS

Petičný výbor dnes odovzdal prezidentke viac ako 585-tisíc podpisov za referendum o predčasných voľbách. Pellegrini ešte predtým uviedol, že strana Hlas vyzbierala viac ako polovicu podpisov. 

Voči Pellegrinimu sa dnes ohradila aj mimoparlamentná SNS. Šéf Hlasu si podľa nej prisvojuje prácu obyvateľov Slovenska, politických strán a odborových hnutí.

"Je v rozpore s morálkou prisvojiť si kľúče P. O. Boxu, potom ho vybrať za chrbtom ostatných a tvrdiť, že lístky v ňom sú jeho. Vyzývame Petra Pellegriniho, aby sa ospravedlnil všetkým tým, ktorí tieto podpisy zbierali, a aby jasne povedal, že táto práca bola spoločnou," uviedli v stanovisku, ktoré poskytla hovorkyňa Zuzana Škopcová.

Začala plynúť lehota

Prezidentka by mala vyhlásiť referendum do 30 dní od odovzdania podpisov. Na vyhlásenie referenda treba aspoň 350-tisíc podpisov od občanov. Ak by sa prezidentka pre referendovú otázku obrátila na Ústavný súd, mal by do 60 dní rozhodnúť. Referendum by sa malo konať najneskôr do 90 dní od jeho vyhlásenia.

Petičný výbor zverejnil podpisové hárky v rámci referendovej iniciatívy začiatkom februára. Petíciu iniciovali opozičný Smer-SD a mimoparlamentný Hlas-SD, pridala sa k nim aj neparlamentná SNS, podpisy zbierali podľa petičného výboru aj Socialisti.sk a ďalšie organizácie.

Strany deklarujú, že má ísť o apolitické občianske referendum. Iniciatívu podporila aj Konfederácia odborových zväzov.

Občanov sa chcú v referende pýtať, či súhlasia s tým, aby sa skrátilo ôsme volebné obdobie Národnej rady tak, aby sa parlamentné voľby vykonali do 180 dní odo dňa vyhlásenia výsledkov referenda.

01 - Modified: 2024-04-24 14:23:39 - Feat.: - Title: Šéf Najvyššieho súdu Šikuta reaguje na Fica: Ide o politický útok. Je nemysliteľné vydať celú databázu 02 - Modified: 2024-04-24 13:50:36 - Feat.: - Title: Fico: Je podozrivé, že všetky citlivé kauzy posudzoval Klimentov senát 03 - Modified: 2024-04-24 11:20:36 - Feat.: - Title: Vláda hasí veľký problém. Farmári môžu dostať bezúročnú pôžičku až do 100-tisíc eur, oznámil Fico 04 - Modified: 2024-04-24 07:47:18 - Feat.: - Title: Minister Blanár považuje za nevyhnutné vrátiť mier do slovníkov diplomacie 05 - Modified: 2024-04-23 09:20:03 - Feat.: - Title: Fedor Flašík mal veľké ústa
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 00:13