TASR/Pavel Neubauer
StoryEditor

Zdedil som korupčné peklo. Neuveriteľné, ako sa kradlo v rezorte obrany, hovorí Naď

03.05.2021, 10:43
Autor:
TASRTASR
Šéf rezortu obrany Jaroslav Naď počas svojho vystúpenia v parlamente zhodnotil uplynulý rok a kritizoval predchádzajúce vlády.

Minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) v pléne Národnej rady vyhlásil, že v rezorte zdedil "korupčné peklo".

V diskusii k programovému vyhláseniu vlády skonštatoval, že za uplynulý rok sa vedeniu rezortu obrany podarilo zrušiť množstvo nevýhodných zmlúv.

V HNtelevízii si môžete pozrieť nedávny rozhovor s ministrom obrany:

Poukázal aj na to, že v parlamente po rokoch prijali bezpečnostnú aj obrannú stratégiu. Podľa Naďa sa podarilo upevniť pozíciu Slovenska v oblasti zahraničného smerovania.

Vyzdvihol profesionalitu Ozbrojených síl a zapojenie vojakov do pomoci v boji s pandémiou nového koronavírusu. Poslancov poprosil o podporu programového vyhlásenia a obrany samotnej. Do budúcna avizoval napríklad predloženie obrannej dohody.

Nevýhodné zmluvy

Naď počas svojho vystúpenia zhodnotil uplynulý rok a kritizoval predchádzajúce vlády.

Tvrdí, že sa v minulosti vytunelovali Letecké opravovne Trenčín a že sa zbytočne vyhadzovali peniaze pre nevýhodné zmluvy aj v Ústrednej vojenskej nemocnici SNP v Ružomberku. "Neuveriteľné, ako sa kradlo v rezorte obrany," povedal.

Vyzdvihol prijatie obrannej aj bezpečnostnej stratégie, ale aj ďalších plánov a stratégií. Uviedol, že sa mu podarilo dosiahnuť v minulom roku výdavky na obranu dve percentá hrubého domáceho produktu (HDP).

Ocenil i spoluprácu s Ministerstvom zahraničných vecí a európskych záležitostí , aj diskusiu medzi rezortom obrany a parlamentom.

Pomoc v čase pandémie

Poukázal i na posilnenie zastúpenia ozbrojených síl v zahraničných misiách a uzavretie medzinárodných dohôd či už s Maďarskom, alebo Poľskom. Vojaci navyše podľa neho profesionálne pomáhali v čase pandémie napríklad s trasovaním kontaktov a transportom pacientov.

Vladimíra Marcinková (Za ľudí) ocenila, že minister vždy prízvukuje proatlantické a proeurópske smerovanie. Rovnako uvítala, že za uplynulý rok sa posilnilo aj sociálne zabezpečenie a postavenie žien v armáde.

"Konečne sa myslí na vojakov, na ich sociálne zabezpečenie," poznamenal predseda brannobezpečnostného výboru Juraj Krúpa (OĽANO). Odmieta kritiku opozície v oblasti zahraničnopolitických otázok. Podčiarkol, že obrana by mala byť apolitická.

01 - Modified: 2024-04-18 15:27:41 - Feat.: - Title: Splnili sme sľub o plnohodnotnom trinástom dôchodku, napĺňame programové vyhlásenie, tvrdí Fico 02 - Modified: 2024-04-18 13:39:30 - Feat.: - Title: Ficova vláda má nový problém. Brusel sa vybral opačným smerom 03 - Modified: 2024-04-14 09:00:00 - Feat.: - Title: Jeden z najväčších bankových podvodov ju bude stáť život. Za zmiznutie dvanástich miliárd eur dostala Vietnamka trest smrti 04 - Modified: 2024-04-10 13:17:17 - Feat.: - Title: Naď vysvetľoval kontroverznú kampaň Demokratov: Pôjdeme na hranu, výroky na našich bilbordoch sú nechutné 05 - Modified: 2024-04-03 22:00:00 - Feat.: - Title: Medveď v Ústave
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 03:54