TASR/Pavol Zachar
StoryEditor

Matovič v parlamente kritizoval Čaputovú, jej vystúpenia prirovnal k mise plnej hrachu

30.04.2021, 14:19
Autor:
TASRTASRmahomaho
Igor Matovič v pléne tiež obhajoval plošné antigénové testovanie.

Minister financií Igor Matovič vystúpil v pléne Národnej rady k programovému vyhláseniu vlády. Vo svojom prejave sa venoval najmä roku svojho kabinetu.

Na úvod sa ospravedlnil všetkým, ktorých sa počas roku vlády dotkol. Vzápätí však začal s kritikou. 

 "Ospravedlňujem sa tým, ktorí možno vnímali moje vyjadrovanie ako nenáležité. Tým ktorí nerozumeli tomu, že ma do nepríčetnosti vytáčal cynický prístup niektorých ľudí, pre ktorých vlastné percentá boli viac než život a zdravie človeka," hovorí s tým, že ak by ľudia vedeli, čo všetko bolo za tým, možno by ho pochopili. 

Matovič tvrdí, že ako premiér mal jedinú kľúčovú úlohu, a to bol boj s pandémiou. 

Obhajoval antigénové testovanie

Bývalého premiéra mrzí, že kľúčoví predstavitelia štátu podľahli pokušeniu pozerať sa na preferencie a nie na najslabších. 

"Mrzí ma, že som od pani prezidentky počul minimum vystúpení, ktoré by ľudí nabádali k tomu byť zodpovední, aby sa chránili alebo podporili vládu. Pritom bolo veľa takých vystúpení, ktoré by som prirovnal k mise plnej hrachu," dodal na adresu hlavy štátu.

Minister financií tiež v pléne obhajoval antigénové testovanie. Tvrdí, že odhalilo 400-tisíc infikovaných. 

Podľa neho nás nájdenie jedného pozitívneho antigénovými testami stálo výrazne menej ako pri PCR testoch.

"Viem, že sa vám to ťažko priznáva. Je lepšie korčuľovať na vlne nenávisti, ktorá sa tu vytvorila voči plošnému testovaniu," povedal smerom ku kritikom plošného testovania.

Pochválil ministrov

V diskusii pripomenul aj spory v koalícii a vládnu krízu. Napriek tomu je hrdý na ministrov. Hrdý je na ministerku investícii a informatizácie Veroniku Remišovú (Za ľudí) za to, ako narába s eurofondami, hoci v zlomovej situácii "stála na opačnej strane".

Pochválil aj exministra financií a nového premiéra Eduarda Hegera (OĽANO), ministra dopravy Andreja Doležala (nominant Sme rodina), Milana Krajniaka (Sme rodina) za prácu v rezorte práce, či Jána Budaja (OĽANO) ako šéfa envirorezortu.

Ocenil aj "čistky", ktoré z pozície ministra vnútra zabezpečuje Roman Mikulec (OĽANO) tým, že dal slobodu konať kľúčovým ľuďom a vyšetrovateľom. Dodal, že je hrdý aj na ostatných členov vlády, ktorí si, "niekto viac a niekto menej", svoju prácu vykonávajú dobre.

Kritika od Blahu

"Konečne vystúpil skutočný premiér. Keby ste videli, ako sa zaľúbene na vás pozerala vaša sekretárka - pán Heger," reagoval na Matovičovo vystúpenie Ľuboš Blaha (Smer-SD).

Vyhlásil, že táto vláda premenila Slovensko na jeden veľký koncentračný tábor. Expremiéra obvinil, že môže za nedostatok liekov na Slovensku, "zbabraný" nákup Sputnika, vulgarizáciu slovenskej politiky, nárast nenávisti i za to, že ľudia a firmy nedostali štátnu pomoc a podobne.

01 - Modified: 2024-04-22 15:22:07 - Feat.: - Title: Prezidentka bude tento týždeň úradovať z Košíc, stretne sa aj s primátorom 02 - Modified: 2024-04-20 22:00:00 - Feat.: - Title: Výroky politikov: Taraba sa zahral na Fica. Šimečka vyzýva premiéra ohľadne eurofondov 03 - Modified: 2024-04-19 17:09:37 - Feat.: - Title: Čaputová podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu. Českou ju využije na pomoc Kyjevu 04 - Modified: 2024-04-19 12:26:58 - Feat.: - Title: Akékoľvek snahy ovládať kultúru sú prejavom nekultúrnosti, tvrdí prezidentka 05 - Modified: 2024-04-18 11:12:24 - Feat.: - Title: Čaputová povýšila a vymenovala generálov ozbrojených síl
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
23. apríl 2024 14:29