StoryEditor

Jureňa: Pre cyklistov a jazdcov na koni sa v zásade nič nemení

17.07.2007, 15:49
Autor:
TASRTASR
Pre cyklistov alebo ľudí jazdiacich v lese na koni sa podľa ministra pôdohospodárstva Miroslava Jureňu prijatím novely zákona o lesoch v zásade nič nemení.

"Viem, že vo väčšine, takmer v 90% lesov, sa krížom cez les bicyklom nedá ísť. Jednoducho sa dá ísť len lesnou cestou," povedal dnes na brífingu minister. Problém bol podľa neho skôr v prípade športovej cyklistiky. "Treba vyznačiť cyklotrasy," upozornil. Podľa neho po dohode s vlastníkmi lesov si takíto záujemcovia vyznačia trasu, po ktorej budú jazdiť. "A môžu športovať," poznamenal. Ako ďalej povedal, cyklistov z lesa nikto nevyháňa, zákon má za cieľ spresniť, že jazdiť sa môže po lesných cestách, ktorých je na Slovensku približne 40 000 kilometrov. "V zásade išlo o to, aby nedochádzalo k poškodzovaniu lesného biotopu, či majetku vlastníka," vysvetlil minister.
Šéf rezortu pôdohospodárstva sa vyjadril tiež k iniciatíve SDKÚ-DS, ktoré organizovalo pred Prezidentským palácom demonštráciu. "Zišlo sa niekoľko stoviek cyklistov, ale keby to bol len jeden, je dôležité to vnímať," zdôraznil.
Novelu zákona dnes podpísal prezident SR Ivan Gašparovič. "Som rád, že prezident dal bodku za touto novelou," konštatoval v tejto súvislosti Jureňa. Problém odmietania zákona verejnosťou spôsobilo podľa slov prezidenta nedostatočné vysvetlenie zákona verejnosti zo strany rezortu a médií. Jureňa však tvrdí, že každý podnet od médií smerom k ministerstvu bol podľa neho zodpovedaný na patričnej profesionálnej úrovni.
Novelizovaný zákon vstúpi do platnosti 1. septembra 2007. Národná rada SR ho schválila 21. júna.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 03:31