TASR/Jaroslav Novák
StoryEditor

Črtá sa nový spor medzi Matovičom a Sulíkom. Šéf OĽaNO sa chce spojiť kvôli dlhovej brzde s opozíciou

27.04.2021, 19:05
Autor:
redredTASRTASR
Igor Matovič mal pohroziť, že ak strana SaS nepodporí novelu ústavného zákona o rozpočtovej zodpovednosti, pôjde žiadať o hlasy opozíciu.

Medzi ministrom financií Igorom Matovičom a ministrom hospodárstva Richardom Sulíkom. Informáciu priniesol Denník N.

Matovič mal pohroziť, že ak strana SaS nepodporí novelu ústavného zákona o rozpočtovej zodpovednosti, pôjde žiadať o hlasy opozíciu. Na to však Sulík reagoval slovami, že by išlo o porušenie koaličnej zmluvy a ohrozilo by to existenciu tejto koalície. Podľa Matoviča SaS tak vydiera.

Sulík: Bolo by to porušenie koaličnej zmluvy

Bolo by to porušenie koaličnej zmluvy a hovorím to, čo hovorím vždy – len čo prestanú platiť pravidlá, je to začiatok konca koalície,“ povedal pre Denník N Sulík.

Zatiaľ strana SaS naďalej vydiera, blokuje zákon o rozpočtovej zodpovednosti. Mimoriadne ma to mrzí vzhľadom na to, že to bol záväzok v programovom vyhlásení vlády,“ povedal v utorok minister financií.

Tento zákon dlhovej brzde je podľa Matoviča dôležitý pre udržanie zdravých verejných financií a mal by sa prijímať vtedy, „keď máme ústavnú väčšinu.“
Dennik N oslovil Hegera na Matovičov nápad o žiadanie podpory u Hlasu, Smeru a kotlebovcov, premiér je však na služobnej ceste v Bruseli. 
SaS sa obáva opakovania situácie z obdobia, keď bol ministrom financií Peter Kažimír (Smer). Podľa denníka N bolo sa vtedajšie úsilie vlády o ozdravenie verejných financií sa opieralo najmä o zvyšovanie daní.
Aj toto máme ošetrené v programovom vyhlásení vlády. Píše sa tam, že prijmeme opatrenia, aby nestúpalo celkové daňovo-odvodové zaťaženie,“ povedal Sulík.
Chýba podpora ďalších členov koalície
Podľa informácií Denníka N nemá tento návrh zatiaľ podporu ďalších členov koalície.
Minister financií upozornil, že koaličná strana nemôže vetovať zámery, ktoré boli súčasťou programového vyhlásenia vlády. "V tom prípade predpokladám, že napriek vetu SaS budeme rokovať s opozíciou a budeme sa snažiť nájsť zodpovednosť radšej medzi opozičnými stranami," dodal Matovič.
Minister hospodárstva a predseda strany SaS Richard Sulík v pondelok zdôraznil, že pokiaľ sa deficity rozpočtu nemajú riešiť iba zvýšením daní, ale aj znížením výdavkov, tak je veľmi dôležité, mať v tomto ústavnom zákone na zvyšovanie daní obmedzenie. Matovič však pripomenul, že na takejto zmene nebola dohoda v programovom vyhlásení vlády (PVV).
Matovič mal so Sulíkom spor už na konci minulého roka po tom, čo podľa vtedajšieho premiéra Sulík nenakúpil potrebné testy. Situácia sa ešte viac vyhrotila po tom, čo Matovič ohlásil na letisku v Košiciach nákup dvoch miliónov vakcín Sputnik V.
Nakoniec tento spor viedol až k rekonštrukcii vlády, kedy Matoviča na premiérskom poste vystriedal Heger.

01 - Modified: 2024-04-12 08:09:51 - Feat.: - Title: Richard Sulík: Elektrinu z jadra najviac podporila SaS 02 - Modified: 2024-04-11 15:04:03 - Feat.: - Title: SaS aj KDH kritizujú tzv. migračný pakt: Nerieši zásadné tlaky na vonkajších hraniciach Únie 03 - Modified: 2024-04-11 14:04:03 - Feat.: - Title: Matovič chce odvolávať ministerku Dolinkovú: Za pol roka urobila všetko v prospech Haščáka a Penty 04 - Modified: 2024-04-10 11:03:10 - Feat.: - Title: Vyjadrenia pred koaličnou radou 05 - Modified: 2024-04-09 07:48:07 - Feat.: - Title: Volvo: Posledná veľká prekážka odstránená (komentár Richarda Sulíka)
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 03:11