Ján BudajTASR
StoryEditor

Zákaz vychádzania by sa mal posunúť, povedal Budaj. Vláda môže rozhodnúť v stredu

24.04.2021, 14:05
Autor:
TASRTASR
V širšej súvislosti zmien, ktoré by mali upravovať pandémiu, sa Budaj vyjadril, že je veľkým fanúšikom legislatívnej skupiny, ktorá pripravuje pandemický zákon.

Hodina, od ktorej platí zákaz vychádzania, by sa mala posunúť a prispôsobiť sa letnému času. V rozhlasovej diskusii RTVS Sobotné dialógy to naznačil minister životného prostredia Ján Budaj (OĽANO), ktorý si myslí, že už v stredu 28. apríla na rokovaní vlády príde k schváleniu úpravy.

"Osobne by som to posunul aspoň o hodinu," uviedol k súčasnému nastaveniu, keď sa zákaz začína o 20.00 h.

V širšej súvislosti zmien, ktoré by mali upravovať pandémiu, sa Budaj vyjadril, že je veľkým fanúšikom legislatívnej skupiny, ktorá pripravuje pandemický zákon.

Upozornil však, že prijatie predpisu, ktorý presne a komplexne nastaví riešenie potrebných opatrení bez nutnosti generálne obmedzovať práva a slobody, je komplikované, o to viac v krátkom čase do vypršania aktuálneho núdzového stavu.

"Ak sa to nestihne, svet sa nezrúti, budú sa teda postupne uvoľňovať opatrenia podľa COVID automatu a budeme pružne reagovať na vývoj situácie," uviedol.

Koniec núdzového stavu 

Jeho oponent v diskusii, podpredseda Smeru-SD Richard Takáč vníma pandemický zákon ako jednu z možností riešenia.

"Vláda však mala k takejto legislatíve pristúpiť skôr," zdôraznil. Zopakoval konštantnú kritiku opozície v oblasti predlžovania núdzového stavu.

Budaj upozornil, že ak by nebol v platnosti núdzový stav, nebolo by možné vyžadovať dodržiavanie opatrení, ktoré zabraňujú šíreniu vírusu.

"Nemohli by sa ani kontrolovať hranice," upozornil. Práve možného zavlečenia nových mutácií vírusu sa pri príliš uvoľnenom režime na hraniciach bojí. "Apelujem stále na ministra vnútra, aby sa na hranice kládol veľký dôraz," dodal Budaj.

Minister mieni, že uvoľnenie opatrení od 26. apríla je uvážlivé, zmeny sú podmieňované dodržiavaním pravidiel a boli prekonzultované s odborníkmi.

Nemyslí si preto, že v dôsledku otvorenia terás i fitnescentier reálne hrozí zhoršenie pandemickej situácie.

Optimizmus mu v tejto súvislosti dodáva aj klesajúci trend hospitalizovaných v nemocniciach a zvyšujúci sa počet zaočkovaných na Slovensku.

Kritika očkovania 

Takáč vyčíta zotrvávanie pri systéme celoplošného testovania antigénovými testami, kritizoval i spôsob, ako štát organizuje očkovanie. Poukázal pritom na diskutabilnú distribúciu vakcín.

"Sú často tam, kde o ne nie je záujem, a naopak, chýbajú na miestach, kde by ich využili," skonštatoval.

Budaj priznal, že pri organizácii vakcinácie prišlo k chybám, skôr ich však vníma ako chyby jednotlivcov.

Upozornil, že situácii nepomohlo ani výrazné "balamutenie" spoločnosti opozíciou, ktorá spochybňovala efekt, ale aj bezpečnosť vakcín. Zdôraznil pritom vyjadrenia a postoje predsedu Smeru-SD Roberta Fica.

Takáč sa voči týmto obvineniam ohradil, upozornil, že Smer vždy zdôrazňoval dobrovoľný postoj k očkovaniu a nevyhnutnú komplexnosť informácií, ktoré sa vakcinácie týkajú.

Vyhostenie diplomatov 

Vyhostenie ruských diplomatov ako prejav solidarity Slovenska s Českou republikou v diplomatickom konflikte s Ruskou federáciou nebolo unáhlené, je presvedčený Budaj.

„Nie je na tom nič unáhlené, ak majú príslušné orgány informácie o činnosti špiónov, ktoré sú v rozpore s našimi záujmami,“ povedal Budaj.

Nemyslí si, že by to malo zásadne ovplyvniť aj možnosť očkovať na Slovensku ruskou vakcínou Sputnik V.

„Od začiatku sme hovorili, že vakcína je liek, nie nejaká politická zástava,“ upozornil. To podľa neho platí aj v prípade aktu vyhostenia ruských diplomatov, ktoré minister označil za jednoznačný postoj k špionážnej afére a odmietnutie toho, „aby nám tu ,rejdovali' ruskí špióni“.

Takáč upozorňuje na dôležitosť toho, či sa potvrdia medializované tvrdenia súvisiace s výbuchmi muničných skladov a angažovaním sa ruských agentov v prípade. „Ak sa potvrdia, sú to závažné informácie, ak sa však nepotvrdia, možno to vnímať ako zámienku vyvolať roztržku medzi NATO a Ruskou federáciou,“ uviedol Takáč.

Proaktívny krok slovenského ministerstva zahraničných vecí vyhostiť troch ruských diplomatov na znak solidarity s Českou republikou nepovažuje za vhodný a správny. „Solidarita voči Českej republike sa neprejavuje bezdôvodným vyhostením ruských diplomatov z nášho územia,“ mieni.

Pýta sa, prečo takýto krok neurobili Nemci alebo Francúzi. „Tu sa jednoznačne ukazuje postoj terajšej vlády vrátane ministrov obrany a šéfa diplomacie, kde je ich orientácia,“ povedal Takáč v rozhlasovej diskusii. Obáva sa, že to môže skomplikovať aj možnosť vakcinácie Sputnikom.

01 - Modified: 2024-04-16 07:48:14 - Feat.: - Title: „Najťažší rok v histórii“. Na farmárov sa valia exekúcie, koniec zvažuje aj šéf známej organizácie 02 - Modified: 2024-04-09 16:09:05 - Feat.: - Title: Pol roka práce ministra Takáča neprinieslo žiadne ovocie. Je to klamanie občanov, tvrdí hnutie Slovensko 03 - Modified: 2024-04-09 08:10:36 - Feat.: - Title: Fico a Takáč hovoria o odpočte plnenia programového vyhlásenia vlády v oblasti pôdohospodárstva 04 - Modified: 2024-03-30 07:36:03 - Feat.: - Title: hn 05 - Modified: 2024-03-28 19:18:11 - Feat.: - Title: Jozef Bíreš končí po stretnutí s Takáčom v pozícii šéfa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 22:51