StoryEditor

Naď v HNtelevízii: Aj u nás sme len nedávno zabránili operáciám ruských agentov

22.04.2021, 16:28
Minister obrany Jaroslav Naď v HNtelevízii vyhlásil, že súhlasí s názorom, že na Slovensku je naozaj veľmi veľa ľudí, ktorí chcú len ruskú vakcínu Sputnik V.

Spor medzi Českom a Ruskom sa vyhrocuje. Po vzájomnom vyhosťovaní zostalo v Prahe vyše 20 ruských diplomatov, kým v Moskve päť českých. Deje sa tak po tom, čo najprv Česi reagovali na prípad výbuchu muničného skladu v roku 2014, do ktorého malo byť zapojené Rusko, preriedením ľudí na ruskej ambasáde a Moskva tento krok opätovala.

„Rusi k tomu pristúpili arogantne a v podstate znefunkčnili českú ambasádu v Moskve,“ reagoval v rozhovore pre HN minister obrany Jaroslav Naď. Podľa neho sú ruské tajné služby v regióne aktívne.

„Môžem povedať, že sa nám tu podarilo zabrániť aj v nedávnej minulosti viacerým zahraničný operáciám. Teda takým, ktoré sa ani netýkali Slovenska, ale prebehli na našom území medzi ruskými agentmi a inou krajinou,“ upozornil.

Podľa neho si naše tajné služby robia svoju prácu. „Aj preto sme minulý rok v lete vyhostili troch Rusov na základe zistení, ktoré sme mali. Rusi dobre vedia, prečo museli odísť,“ dodal. Špekulovalo sa, že to súviselo s vraždou bývalého čečenského povstalca v Berlíne, pričom spolupáchateľ mal mať slovenské víza. 

Premiér Eduard Heger po zasadnutí Bezpečnostnej rady vyhlásil, že ste vyhodnotili aktuálnu bezpečnostnú situáciu. To vyhlásenie bolo naozaj strohé. Netreba občanov informovať lepšie?
Mne sa veľmi páčilo, ako pán premiér reagoval na otázky novinárov, keď už odchádzal z miestnosti. Povedal, že v tomto prípade je dôležité konať a nie o tom rozprávať, to je absolútna pravda. Mali sme rokovanie Bezpečnostnej rady, ktoré trvalo takmer dve hodiny, v utajovanom režime a adekvátne tomu sme sa mohli vyjadrovať. Stanovisko, ktoré povedal predseda vlády, bolo dôležité z toho hľadiska, že oznámil občanom Slovenskej republiky, že sa dal informovať o situácii bezpečnostnými zložkami. Tie pracujú aktívne, záleží nám na bezpečí krajiny a robíme pre to všetko. To sú veci, ktoré ľudia majú počuť. Všetky veci okolo toho sú utajované a z rôznych dôvodov, aj taktických, ich nemôžeme zverejniť.

Keď hovoríte konať, znamená to, že Slovensko vyhostí ruských diplomatov?
To je predčasné. Opäť si pomôžem kolegom, tentoraz Ivanom Korčokom. Povedal, že Slovenská republika bude veľmi pozorne sledovať, čo sa deje v NATO a aké bude spoločné stanovisko jednotlivých krajín. Môžem povedať, že určite nebudeme, tak ako to bolo za vlády Petra Pellegriniho, jedinou krajinou, ktorá by sa nepridala k Európskej únii a NATO. Bude potrebné spoločné stanovisko. A zároveň Ivan Korčok hovorí, že určite urobíme rozhodnutie, ktoré bude znamenať, že budeme na tej správnej strane, a to určite urobíme.

Dá sa predpokladať, že Česko aj požiada o vyhostenie, aby sme urobili akt solidárnosti. Čiže Slovensko je na tento krok pripravené?
Slovensko je, samozrejme, pripravené na rôzne alternatívy vývoja situácie. Pravda je, že, áno, bola tam spoločná línia všetkých krajín Európskej únie s výnimkou Slovenska, v tom prípade Salisbury, kde ruskí agenti, zhodou okolností presne tí istí dvaja ako aj v Českej republike, sa pokúsili otráviť Skripaľa. Pritom nechtiac zabili nevinnú osobu. V tomto prípade boli tiež zabití dvaja ľudia. Takže sa vôbec nedivím českej vôli po spravodlivosti a po spoločnej akcii medzinárodného spoločenstva. A či už v rámci EÚ alebo NATO bude rokovanie, po ktorom by mali prísť spoločné stanovisko. A tam očakávam aj dohodu spojencov.

Ako ste to už povedali, pri kauze Skripaľ sme ako jediní nevyhostili ruských diplomatov. Pre Denník N teraz povedal bývalý poradca vtedajšieho premiéra Petra Pellegriniho a terajší poslanec Peter Kmec, že to celé zastavil Andrej Danko. Môžete teda potvrdiť, že vaša koalícia je v tomto jednotná a nikto by to nestopol?

Nevi...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2021-04-22 14:09:55 - Feat.: 0 - Title: Očkovanie na Slovensku: Za vyše mesiaca nám má prísť až 1,4 milióna vakcín. Štát zatiaľ nepočíta so Sputnikom 02 - Modified: 2021-04-11 10:26:03 - Feat.: 0 - Title: Naď vysvetľoval Matovičove cesty do zahraničia. Priznal, že urobil chyby 03 - Modified: 2021-04-12 17:56:28 - Feat.: 0 - Title: Naď sa zastal Matoviča. Tvrdí, že expremiér na vedcov neútočil 04 - Modified: 2021-04-18 13:08:33 - Feat.: 0 - Title: V Maďarsku sa už testuje vakcína Sputnik V. Naď prezradil, kedy by mohli byť výsledky 05 - Modified: 2021-04-18 15:07:06 - Feat.: 0 - Title: Naď: Je čas na rázne kroky voči ruským spravodajským službám v Únii a NATO
01 - Modified: 2024-04-25 20:00:27 - Feat.: - Title: Putin vyzýva na zdržanlivosť pri zabavovaní majetku firiem. Štát preberá kontrolu po odchádzajúcich firmách 02 - Modified: 2024-04-25 19:19:24 - Feat.: - Title: Úrady hlásia desať mŕtvych po ruských aj ukrajinských útokoch, Moskva zasiahla železničnú stanicu 03 - Modified: 2024-04-25 18:36:15 - Feat.: - Title: Putin plánuje v máji navštíviť Čínu. Obviňujú USA zo "zasahovania" do záležitostí iných krajín 04 - Modified: 2024-04-25 18:29:35 - Feat.: - Title: Ruskí navrátilci z vojny majú v Rusku na svedomí najmenej 107 životov, ďalšiu stovku zranili 05 - Modified: 2024-04-25 16:54:05 - Feat.: - Title: Slovenskí europoslanci sú za využitie výnosov zo zmrazených ruských aktív, vnímajú to však kontroverzne
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 00:46