HNtelevízia
StoryEditor

Rezort zdravotníctva aj členovia krízového štábu sa vyhýbali zodpovednosti za pandémiu, tvrdí NKÚ

16.04.2021, 11:20
Autor:
TASRTASR
Hygienici vo viacerých prípadoch suplovali iné štátne inštitúcie, a to aj bez jasných zákonných kompetencií, tvrdí Najvyšší kontrolný úrad.

Zástupcovia rezortu zdravotníctva či členovia ústredného krízového štábu sa vyhýbali zodpovednosti v súvislosti s pandemickou situáciou a rozhodnutia ponechávali na Úrade verejného zdravotníctva.

Skonštatoval to podpredseda Najvyššieho kontrolného úradu Ľubomír Andrassy v súvislosti s auditom, ktorý sa realizoval v druhej polovici minulého roka.

"Hygienici vo viacerých prípadoch suplovali iné štátne inštitúcie, a to aj bez jasných zákonných kompetencií," povedal Andrassy.

Doplnil, že suplovali hlavne zástupcov rezortu zdravotníctva a rezortu vnútra, konkrétne tých, čo majú riadiť krízový manažment na úrovni okresných úradov. Kritickú pandemickú situáciu mali svojím aktívnym nasadením pomôcť zvládnuť hygienici, lekári a zástupcovia samospráv.

Pandémia spôsobená ochorením Covid-19 odhalila podľa NKÚ v systéme ochrany verejnosti pred infekčnými ochoreniami kompetenčné aj legislatívne nedostatky. Slovensko nemá k dispozícii funkčnú sieť registrov, existujúce informačné systémy neposkytujú dostatočné dáta pre komplexné analýzy.

Táto negatívna skutočnosť sa prejavila hlavne v prvých týždňoch od vyhlásenia mimoriadnej situácie, keď analytici a odborníci pracovali v časovom sklze a s čiastkovými informáciami, poukázal NKÚ.

Pozitívnu úlohu podľa kontrolórov zohrali zamestnanci úradov verejného zdravotníctva, ktorí reagovali v predstihu a prvé výstrahy vydali už v závere januára 2020.

Národná kontrolná autorita vo svojej správe určenej poslancom Národnej rady pripomína, že Slovensko mohlo byť na mimoriadnu situáciu pripravené lepšie, a to aj vďaka zmene legislatívy, ktorú ešte na jeseň 2019 predložil do parlamentu hlavný hygienik Ján Mikas na základe skúsenosti regionálnych úradov verejného zdravotníctva pri riešení lokálnych epidémií spôsobených chrípkou, vírusovou hepatitídou A či salmonelózou. Poslanci novelu zákona o ochrane verejného zdravia neschválili.

Hovorkyňa Mikasovho úradu Daša Račková reagovala, že závery podrobnej kontroly priniesli aj pozitívnu spätnú väzbu na prácu ÚVZ SR a regionálnych úradov.

"Je našou povinnosťou pristupovať k riešeniu pandémie pohotovo, flexibilne, zodpovedne a rozvážne. Rovnako považujeme za samozrejmé, že v takto náročnej situácii ideme ďaleko za hranicu svojich síl, pretože ide o ochranu životov ľudí," zdôraznila s tým, že úrad bude aj naďalej robiť všetko pre to, aby počas pandémie i mimo nej chránil verejné zdravie.

01 - Modified: 2024-04-16 09:11:46 - Feat.: - Title: Mapa odhalila covidovú „oponu smrti“ naprieč Európou, Slovensko je na chvoste 02 - Modified: 2024-04-01 17:25:00 - Feat.: - Title: Prekonanie počtu turistov spred pandémie sa v tomto roku ešte neočakáva 03 - Modified: 2024-03-13 11:00:00 - Feat.: - Title: Ďalšia pandémia už naplno prepukla. Svet sa jej nedesí, lebo vo veľkom zatiaľ zabíja „len” zvieratá 04 - Modified: 2024-03-01 06:55:07 - Feat.: - Title: Prvý zájazd po rokoch do KĽDR stál 750 eur. Páchlo a všetko sa tam rozpadalo, sťažujú sa turisti na lietadlo 05 - Modified: 2024-02-15 15:20:17 - Feat.: - Title: Exminister Krajčí: Amnestia je zlý signál pre tých, ktorí dodržiavali pandemické opatrenia
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 19:28