TASR/Jaroslav Novák
StoryEditor

Slovensko nakoniec neruší karanténu pre zaočkovaných. Mikasov úrad sa opravil

15.04.2021, 19:57
Autor:
ČTKČTK
Na turistov z EÚ a tiež napríklad z Británie či Švajčiarska sa však budú vzťahovať miernejšie podmienky karantény.

Slovensko od budúceho týždňa nakoniec nezruší karanténu pre cestujúcich z členských krajín Európskej únie a niektorých ďalších štátov, ktorí už boli očkovaní proti chorobe covid-19 alebo toto ochorenie v poslednom zhruba pol roku prekonali.

Úrad verejného zdravotníctva dnes opravil svoju pôvodnú informáciu zo štvrtka. Na turistov z EÚ a tiež napríklad z Británie či Švajčiarska sa však budú vzťahovať miernejšie podmienky karantény.

"Po zverejnení vyhlášky k hraniciam sme vo štvrtok podvečer v zjednodušenom výklade pre verejnosť a médiá nesprávne uviedli, že zaočkované osoby nemusia po vstupe na Slovensko absolvovať karanténu – nie je to správna formulácia. Chyba v komunikácii nás úprimne mrzí a ospravedlňujeme sa za všetky spôsobené komplikácie a nepríjemnosti," uviedol Úrad verejného zdravotníctva.

Cestujúci, ktorí dva týždne pred príchodom na Slovensko pobývali len v krajinách EÚ a iných určených štátov, budú môcť ukončiť karanténu po obdržaní negatívneho výsledku testu na koronavírus.

Ten v prípade záujmu podstúpia už hneď po vstupe na slovenské územie. Nebudú tak musieť stráviť v izolácii aspoň osem dní.

Podmienkou však je, že už pri prekročení slovenských hraníc budú mať potvrdenie, že nie sú infikovaní koronavírusom. Podobný režim teraz platí pri pracovných cestách pre pracovníkov, ktorí majú pobyt napríklad v niektorom členskom štáte EÚ.

Ďalšou podmienkou na využitie miernejšej formy karantény očkovanými bude, aby uplynuli aspoň dva týždne od podania druhej dávky vakcíny od firiem Moderna alebo Pfizer / BioNtech alebo aspoň štyri týždne od podania prvej dávky takzvanej vektorovej vakcíny, akou je napríklad vakcína spoločnosti AstraZeneca. Pravidlo o voľnejšej karanténe sa bude vzťahovať aj na cestujúcich v období do 180 dní po prekonania ochorenia covid-19.

Už teraz platia výnimky z nástupu do karantény pri cestách na Slovensko napríklad pre posádky v nákladnej, autobusovej, leteckej, lodnej či železničnej preprave alebo osoby, ktoré bývajú v pohraničí a dochádzajú za prácou do zahraničia alebo na Slovensko.

Rovnaká výnimka sa vzťahuje aj na slovenských študentov v Česku, Rakúsku, Maďarsku a Poľsku alebo študentov zo spomínaných krajín, ktorí navštevujú školu na Slovensku.

01 - Modified: 2024-03-01 10:35:17 - Feat.: - Title: Litva uzavrela ďalšie dva hraničné priechody s Bieloruskom, chce tlmiť pašovanie 02 - Modified: 2024-02-23 13:51:08 - Feat.: - Title: Najväčšia štúdia o očkovaní proti covidu odhaľuje skutočné zdravotné riziká, ktorým čelíte 03 - Modified: 2024-02-16 23:00:00 - Feat.: - Title: Dlhý covid vplýva inak na deti aj tehotné. U nás pomoc chýba 04 - Modified: 2024-01-24 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako sa symptómy covidu zmenili s každým novým variantom 05 - Modified: 2024-01-16 08:33:46 - Feat.: - Title: Ohrozenie zdravotného systému a 7000 obetí. Štúdia odhaľuje dôsledky neočkovania sa proti covidu
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 10:01