TASR/Jaroslav Novák
StoryEditor

Čaputová vymenovala do funkcie siedmich sudcov všeobecných súdov

15.04.2021, 11:40
Autor:
TASRTASR
Prezidentka vyhlásila, že k povolaniu sudcu patrí ochrana princípov demokratického a právneho štátu, ochrana slobody a práva občanov, či poskytovanie istoty zákonnosti a spravodlivosti občanom.

Prezidentka Zuzana Čaputová vo štvrtok v Prezidentskom paláci vymenovala do funkcie siedmich nových sudcov všeobecných súdov. Hlava štátu vo svojom príhovore zdôraznila, že justícia potrebuje zásadnú obnovu svojej dôveryhodnosti.

Dôvera v justíciu bola v posledných rokoch veľmi oslabená, a preto najmä od vás, nastupujúcej generácie sudcov, očakávame, že zásadným spôsobom prispejete k jej obnove a posilneniu,“ uviedla.

Ďalej povedala, že v uplynulých mesiacoch sa žiaden ústavný akt v sále Prezidentského paláca neopakoval tak často, ako práve menovanie nových sudcov.

Zdôraznila, že v záujme toho, aby mohli sudcovia plniť svoju misiu, majú ústavou a zákonmi garantovanú nezávislosť. „Inštitucionálna a individuálna nezávislosť vyplýva zo skutočnosti, že občania majú právo na zákonného, nezávislého, nestranného a spravodlivého sudcu. Považujte to prosím za najdôležitejšiu podmienku dobrého výkonu svojho povolania,“ dodala.

Prezidentka vyhlásila, že k povolaniu sudcu patrí ochrana princípov demokratického a právneho štátu, ochrana slobody a práva občanov, či poskytovanie istoty zákonnosti a spravodlivosti občanom.

Želám vám, aby ste svoju funkciu vykonávali múdro, ľudsky, seriózne a rozvážne a aby sa sudcovské povolanie pre vás stalo životným naplnením a sebarealizáciou,“ podotkla na záver.

Novovymenovanými sudcami sú Vladislav Birás, Adam Hradský (obaja Okresný súd Bratislava III), Ivana Macková (hosťujúca sudkyňa pre obvod Krajského súdu v Trenčíne), Peter Molitoris (Krajský súd v Prešove), Martin Špak (Okresný súd Spišská Nová Ves), Jaroslav Šupa (Okresný súd Bratislava V) a Radovan Turčík (Krajský súd Košice).

01 - Modified: 2024-04-18 11:12:24 - Feat.: - Title: Čaputová povýšila a vymenovala generálov ozbrojených síl 02 - Modified: 2024-04-17 16:17:47 - Feat.: - Title: Prezidentka sa rozlúčila s Nitrianskym krajom symbolicky na zámku 03 - Modified: 2024-04-16 12:44:58 - Feat.: - Title: Čaputová poďakovala Dudovi za spoluprácu počas náročného obdobia. Dostala najvyššie štátne vyznamenanie 04 - Modified: 2024-04-13 22:00:00 - Feat.: - Title: Výroky politikov: Fico spustil kritiku na všetky strany. Šimečka ho vyzval, aby prestal okolo seba kopať 05 - Modified: 2024-04-11 12:03:33 - Feat.: - Title: Nie je v poriadku útočiť na dôstojnosť človeka, ohradila sa Čaputová proti vulgárnym nadávkam
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 16:44