StoryEditor

Zvrat v kauze Sputnik V: Prezidentka tvrdí, že dôvodom na vrátenie vakcíny bolo niečo iné

15.04.2021, 10:15
Zuzana Čaputová preštudovala zmluvu na nákup vakcín a list zo 6. apríla, ktorým si Rusi dávky vyžiadali späť.

Ruská strana si od Slovenska nevyžiadala späť vakcíny Sputnik V, pretože Štátny ústav pre kontrolu liečiv dal látku testovať laboratóriu, ktoré nemá OMCL certifikáciu, ale z iného dôvodu.

V dnešnom vyhlásení to uviedla prezidentka Zuzana Čaputová po tom, ako preštudovala zmluvu na nákup vakcín a list zo 6. apríla, ktorým si Rusi dávky vyžiadali späť.

"Na základe oboch preštudovaných dokumentov konštatujem, že toto tvrdenie nie je pravdivé a teda dôvodom požiadavky na vrátenie bola iná skutočnosť," povedala Čaputová.

​Ruský fond priamych investícií podľa agentúry TASS povedal, že ŠÚKL porušil zmluvu tým, že zadal testovanie zásielky vakcín Sputnik V dodaných na Slovensko laboratóriu, ktoré nie je súčasťou siete oficiálnych laboratórií Európskej únie, hoci táto sieť laboratórií je dostupná.

To následne potvrdil aj expremiér a minister financií Igor Matovič, podľa ktorého sa Rusi cítia byť mimoriadne poškodení konaním ŠÚKL, keďže výsledky neregistrovaného laboratória narušili reputáciu vakcíny po celom svete.

Zverejnenie zmluvy

Prezidentka sa okrem toho dnes v súvislosti s ruskou očkovacou látkou vyjadrila, že zmluva k nákupu Sputnika, ktorá doteraz nebola verejnosti sprístupnená, by mala byť zverejnená. "Je na rozhodnutí toho, kto zmluvu uzavrel, aby k tomu urobil všetky kroky," zdôraznila s tým, že dovtedy očakáva, že "verejnosť nebude ďalej znepokojovaná šírením nepravdivých informácií, z koho viny došlo k porušeniu zmluvy."

"Cieľ vlády zabezpečiť pre našich občanov ďalšiu vakcínu, považujem za úplne legitímny a správny. Nesmie však byť ďalej prezentovaný v protiklade so snahou kompetentných inštitúcií overiť jej bezpečnosť a účinnosť," vyhlásila prezidentka.

Ministerstvo zdravotníctva v reakcii prostredníctvom hovorkyne Zuzany Eliášovej zopakovalo, že možnosť zverejnenia zmluvy je aktuálne analyzovaná, čo už včera uviedol šéf rezortu Vladimír Lengvarský.

Matovičove cesty

ŠÚKL skôr uviedol, že ruské vakcíny, ktoré dostal, sa líšili od šarží preskúmaných Európskou agentúrou pre lieky a lekárskym časopisom The Lancet. Ústav dodal, že od ruského výrobcu vakcíny nedostal asi 80 percent požadovaných údajov.

Vláda doteraz nerozhodla, či bude Sputnikom očkovať obyvateľov. ŠÚKL s ohľadom na nedostatok informácií nevydal svoje hodnotenie prínosov a rizík ruskej vakcíny. Kvôli jej dodávke minulý týždeň Matovič, ktorý nákup presadil ešte z pozície premiéra napriek odporu časti koalície, navštívil najprv Moskvu a následne Budapešť.

V Rusku podľa vlastných slov dosiahol, že Slovensko tam bude mať pri téme Sputnika naďalej "otvorené dvere". U južných susedov zase to, že ruskú látku dovezenú na Slovensko v Maďarsku otestuje certifikované laboratórium.

Komplenté znenie vyhlásenia prezidentky:

"V pondelok som požiadala ministra zdravotníctva o sprístupnenie zmluvy o dodávkach vakcíny Sputnik V na Slovensko. K tomuto kroku som pristúpila preto, lebo v posledných dňoch zaznievali vyjadrenia, že Slovenská republika alebo jej inštitúcie porušili uvedenú zmluvu, čo môže mať vplyv na našu reputáciu, prípadne mať za následok povinnosť vrátiť vakcínu.

Po dôkladnom preštudovaní zmluvy môžem nateraz uviesť dve skutočnosti. Podľa môjho názoru ide o zmluvu, ktorá by mala byť príslušným spôsobom povinné zverejnená. Je na rozhodnutí toho, kto zmluvu uzavrel, aby k tomu urobil všetky kroky.

Zároveň som si okrem zmluvy vyžiadala aj list zo dňa 6.4., ktorý slovenskej zmluvnej strane zaslala ruská st...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2021-04-13 16:18:06 - Feat.: 0 - Title: Lengvarský: Sputnik na Slovensku je iný, ako povolil Krajčí na použitie 02 - Modified: 2021-04-14 10:03:52 - Feat.: 0 - Title: Kauza Sputnik V: Pellegrini chce, aby Čaputová ukázala zmluvu všetkým 03 - Modified: 2021-04-14 10:42:47 - Feat.: 0 - Title: Kollár by nemal problém so zverejnením zmluvy o Sputniku: Prečo by sme mali niečo schovávať 04 - Modified: 2021-04-14 12:20:55 - Feat.: 0 - Title: Zverejnenie zmluvy o Sputniku bude podrobené právnej analýze, hovorí Lengvarský
01 - Modified: 2024-04-18 11:12:24 - Feat.: - Title: Čaputová povýšila a vymenovala generálov ozbrojených síl 02 - Modified: 2024-04-17 16:17:47 - Feat.: - Title: Prezidentka sa rozlúčila s Nitrianskym krajom symbolicky na zámku 03 - Modified: 2024-04-16 12:44:58 - Feat.: - Title: Čaputová poďakovala Dudovi za spoluprácu počas náročného obdobia. Dostala najvyššie štátne vyznamenanie 04 - Modified: 2024-04-13 22:00:00 - Feat.: - Title: Výroky politikov: Fico spustil kritiku na všetky strany. Šimečka ho vyzval, aby prestal okolo seba kopať 05 - Modified: 2024-04-11 12:03:33 - Feat.: - Title: Nie je v poriadku útočiť na dôstojnosť človeka, ohradila sa Čaputová proti vulgárnym nadávkam
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 12:09