TASR/Jaroslav Novák
StoryEditor

Zverejnenie zmluvy o Sputniku bude podrobené právnej analýze, hovorí Lengvarský

14.04.2021, 13:29
Autor:
TASRTASRredred
Zmluva podľa ministra nebola doteraz zverejnená preto, lebo je v nej doložka, ktorá to neumožňuje.

Zverejnenie zmluvy o ruskej vakcíne Sputnik V sa podrobí právnej analýze. Po rokovaní vlády to uviedol minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský. 

Zmluva podľa ministra nebola doteraz zverejnená preto, lebo je v nej doložka, ktorá to neumožňuje.

Lengvarský zároveň uviedol, že je pripravená zásielka na testovanie šarží do Maďarska. Oficiálnu žiadosť o testovanie by chcel podpísať dnes. 

"Od Maďarska očakávam odborný názor," hovorí. Lengvarský zároveň tvrdí, že očkovanie Sputnikom podpíše vtedy, ak bude presvedčený o bezpečnosti vakcíny. 

"Keď budem vnútorne a odborníkmi presvedčený, že vakcína bude bezpečná, tak to podpíšem," uviedol. 

Zmluvu o nákupe Sputnika dostane k nahliadnutiu aj ministerka spravodlivosti Mária Kolíková. 

Pri jej posúdení sa bude zameriavať na to, či by zmluva nemala byť zverejnená a na podmienky pre zmluvné strany.

Dodala, že Štátny ústav pre kontrolu liečiv by nemal byť úplne vylúčený z procesu registrácie ruskej vakcíny na Slovensku, mal by sa vyjadriť aj po prípadnom posúdení maďarským laboratóriom. Kolíková tvrdí, že takto porozumela informáciám na vláde.

"Dospeli sme k dohode, že mi bude sprístupnená zmluva vo veci Sputnika a rovnako list zo 6. apríla, o ktorom verejne informovala aj ruská strana," priblížila Kolíková.

Pozrieť sa podľa nej pri zmluve treba najmä na dve veci, a to na otázku jej zverejnenia, či by nemal aj na ňu platiť mechanizmus v zmysle infozákona, ako aj na podmienky pre zmluvné strany.

Ministerka poznamenala, že v zmluve by mala byť i nejaká klauzula o dôvernosti. Zatiaľ však dokument nevidela, preto sa nevie bližšie vyjadriť.

Na vláde sa podľa jej slov diskutovalo aj o tom, ako vyzerajú zmluvy o nákupe iných vakcín, v ktorých rovnako nie sú niektoré časti zverejnené.

01 - Modified: 2024-04-05 11:51:49 - Feat.: - Title: Kolíková poukázala na dôležitosť vypočúvania kandidátov na sudcu Ústavného súdu 02 - Modified: 2024-04-02 13:42:45 - Feat.: - Title: Šutaj Eštok: Žiadna kampaň, len som prezentoval svoje názory. Je to donebavolajúce, reaguje Kolíková (duel) 03 - Modified: 2024-03-11 15:18:39 - Feat.: - Title: Gašpar odmieta, že sa pri získaní kompetencií šéfa SIS obchádzala prezidentka 04 - Modified: 2024-03-07 17:01:05 - Feat.: - Title: Kolíková zvolá na pondelok mimoriadny výbor k SIS, aby sa Gašpar predstavil. Chce vedieť jeho ciele 05 - Modified: 2024-02-29 10:04:34 - Feat.: - Title: Ústavný súd sa ukazuje ako silná inštitúcia v kritických chvíľach pre demokraciu, tvrdí Kolíková
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 12:20