StoryEditor

Poľovníci doručili do parlamentu petíciu so 153-tisíc podpismi, podporil ich Kollár

14.04.2021, 10:58
Autor:
TASRTASRredred
Petícia žiada zachovanie organizovaného poľovníctva na Slovensku.

Slovenskí poľovníci doručili do Národnej rady petíciu so 153-tisíc podpismi občanov za zachovanie organizovaného poľovníctva na Slovensku. Informoval o tom na brífingu Alojz Kaššák, viceprezident Slovenskej poľovníckej komory.

Petíciu prijal predseda Národnej rady Boris Kollár (Sme rodina), ktorý poľovníkom vyjadril podporu. 

Kaššák pripomenul, že organizované poľovníctvo na Slovensku by sa malo dočkať novely zákona o poľovníctve.

V minulom roku v gescii Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka vznikla pracovná skupina pre tvorbu legislatívnych a koncepčných materiálov v oblasti poľovníctva. Jediné riadne zasadnutie pracovnej skupiny sa uskutočnilo v lete minulého roka.

Tam si jej členovia podrobne vydiskutovali a odsúhlasili východiská a zásady, z ktorých by mal nový zákon vychádzať.

Realita je však úplne iná. Návrh zákona, ktorý bol predložený do vnútrorezortného legislatívneho procesu, je nielen v rozpore so závermi komisie, ale dokonca aj v rozpore s koncepciou rozvoja poľovníctva do roku 2030.

Viceprezident SPK zdôraznil, že reakciou na toto konanie ministerstva bolo spustenie petície Poľovníctvo má zmysel koncom októbra minulého roka.

Petícia si kládla za cieľ vyzbierať podpisy na záchranu organizovaného poľovníctva na Slovensku, ktoré si 10. decembra 2020 pripomenulo 100. výročie od vzniku Loveckého ochranného spolku, teda prvej jednotnej poľovníckej organizácie na Slovensku.

Členovia petičného výboru aj všetci podpísaní pod petíciou nechcú podľa Kaššáka dopustiť, aby sa životné poslanie desiatok tisíc dobrovoľných poľovníckych nadšencov a ich rodín, funkcionárov a profesionálnych zamestnancov, stalo predmetom politického obchodovania a spoločenského znehodnocovania.

Kaššák upozornil, že štát na činnosť poľovníctva ani SPK, ako organizácie s preneseným výkonom štátnej správy, cielene finančne neprispieva. Poľovníci sa vďaka členským príspevkom samofinancujú a nezaťažujú štát ani občanov, ktorí s poľovníctvom nemajú nič spoločné.

Títo občania však užívajú benefity, ktoré poľovníctvo zabezpečuje vo vidieckej krajine.

Súčasný návrh zákona o poľovníctve a taktiež rýchle novely poslancov, ktorí poľovníctvu nerozumejú, ale zastupujú skupinu lobistov, podľa Kaššáka práve naopak zaťažuje štátnu správu poľovníctva kompetenciami, ktoré SPK zabezpečuje v súlade so súčasným zákonom z vlastných zdrojov, bez nároku na verejné financie a zaťažovanie daňových poplatníkov.

Kaššák podčiarkol, že dôvodom vyhlásenia petície bola obhajoba poľovníctva a zabránenie snáh úzkej skupiny samozvancov sledujúcich vlastné záujmy. Tí účelovo zavádzajú a zneužívajú politikov i verejnosť s tým, že zastupujú 63-tisíc poľovníkov. V skutočnosti ich zastupujú len niekoľko desiatok.

Snažia sa o rozbitie súčasnej poľovníckej organizácie a vybudovaného fungujúceho systému. Viceprezident SPK dodal, že poľovnícka komunita a ľudia žijúci na vidieku si plne uvedomujú vážnosť situácie a devastačné dosahy zákulisne pripravovanej novely zákona o poľovníctve.

Preto sú podpisy vyše 153-tisíc občanov v petícii silným hlasom aj voličov strán súčasnej vládnej koalície, ktorí tak jasne vyzvali politikov neničiť to, čo funguje.

01 - Modified: 2024-04-16 07:55:57 - Feat.: - Title: Sledujeme nebývalý jav. Fico navodzuje romantický príbeh o troch prútoch (komentár) 02 - Modified: 2024-04-15 11:16:59 - Feat.: - Title: Pellegriniho Hlas sa rozhodol. Za šéfa parlamentu nominuje Rašiho 03 - Modified: 2024-04-03 12:28:45 - Feat.: - Title: Kollárovo hnutie Sme rodina podporuje v druhom kole volieb Pellegriniho 04 - Modified: 2024-03-17 11:59:29 - Feat.: - Title: Sme rodina si na sneme opätovne za predsedu zvolilo Borisa Kollára 05 - Modified: 2024-02-03 13:26:13 - Feat.: - Title: Sme rodina bude voliť predsedu, Kollár bude kandidovať znova
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 14:02