StoryEditor

Lengvarský: Sputnik na Slovensku je iný, ako povolil Krajčí na použitie

13.04.2021, 16:23
Autor:
klkl
Okolo vakcíny Sputnik V sa objavujú ďalšie otázniky.

Situácia s vakcínou Sputnik V na Slovensku aj naďalej vyvoláva množstvo otáznikov. Odpovede nepriniesla ani dnešná tlačová konferencia predstaviteľov vlády, na ktorej okrem iného oznámili uvoľnenie opatrení.

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský k Sputniku povedal iba toľko, že sa v tejto veci stretol s prezidentkou Zuzanou Čaputovou.

Na otázky novinárov priamo odpovedať nechcel. Stále tak nevieme, či a kedy sa ruskou vakcínou bude na Slovensku očkovať. 

K tejto veci minister po otázkach dodal iba toľko, že v najbližších dňoch by sme mali dostať stanovisko z certifikovaného laboratória o bezpečnosti vakcíny. 

Vakcína sa u nás v súčasnosti nemôže používať, aj keď ešte exminister Marek Krajčí vydal povolenie na jej užívanie. Lengvarský povedal, že vakcína, ktorú máme, je iná, než tá, na ktorej používanie bolo vydané povolenie.

Následne dodal, že problém má byť v dávkovaní. Na Slovensku sa podľa jeho slov nachádza jednodávkové balenie, no povolenie od Krajčího sa vzťahovalo na trojdávkové balenie.

Novinári počas tlačovej konferencie adresovali aj veľké množstvo otázok na expremiéra Igora Matoviča, ktorý minulý týždeň absolvoval návštevy Ruska a Maďarska práve kvôli ruskej vakcíne.

​Matovič na otázky neodpovedal, poskytol v závere len krátke vyjadrenie. "Bol tu verejný dopyt, aby nielen minister umožnil používať vakcínu, ale aby ju preveril aj ŠÚKL," povedal a slovenský úrad skritizoval.

​Problém vidí v tom, že ŠÚKL vakcínu kontroloval šesť týždňov a ako aj v stanovisko, ktoré úrad vydal. Matovič ho označil za čisto politické, čo podľa neho spôsobilo problémy a narušilo dôveru ľudí v túto vakcínu. 

Viac sa k tomu vyjadrovať nechcel, nakoľko novinári podľa neho neinformujú o tejto téme objektívne.

01 - Modified: 2024-04-11 14:04:03 - Feat.: - Title: Matovič chce odvolávať ministerku Dolinkovú: Za pol roka urobila všetko v prospech Haščáka a Penty 02 - Modified: 2024-03-27 12:27:44 - Feat.: - Title: Nielen vláda, do Galanty prišiel aj Matovič. Pohŕdal Maďarmi rovnako ako Slota, burcuje proti Pellegrinimu 03 - Modified: 2024-03-24 16:32:42 - Feat.: - Title: Korčok má bašty ľavice, Pellegrini žiaril u Fica aj Huliaka. Matovič bez 500-euroviek zažil na východe fiasko 04 - Modified: 2024-03-24 17:39:37 - Feat.: - Title: Koho favorizujú tipéri na prezidenta? Kurzy na Korčoka a Pellegriniho sa po prvom kole zmenili 05 - Modified: 2024-03-20 16:00:00 - Feat.: - Title: Výroky kandidátov: Korčok hovoril o nevýhode voči Pellegrinimu, šéf parlamentu zas o tom, čím trpí Slovensko
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 03:52