StoryEditor

Matovičovi voliči prešli k Pellegrinimu, jeho hlavným súperom však môže byť niekto iný, tvrdí pre HN Slosiarik

12.04.2021, 16:36
Nový premiér Eduard Heger zrejme preferencie OĽaNO nevytiahne, mohol by ich však zastabilizovať, hovorí pre HN sociológ a šéf agentúry Focus Martin Slosiarik.

Máme tu výsledky prvého prieskumu po koaličnej kríze. Vidíme, že všetky koaličné strany okrem Sme rodina klesli. Je to prekvapivý výsledok?
Nie je to podľa mňa až taký prekvapivý výsledok. No aby sme boli korektní, pokles bol zaznamenaný pri dvoch vládnych stranách OĽaNO a SaS, i keď aj v tomto prípade sa pokles stále pohybuje v hraniciach možnej štatistickej chyby. Ak však spočítame celkovú stratu, ktorú tieto dve strany utrpeli v porovnaní s prieskumom vo februári, dostávame sa na hodnotu takmer troch percentuálnych bodov, čo je už významný pokles. Možno v tejto súvislosti vysloviť hypotézu, že koaličná kríza oslabila predovšetkým jej hlavných aktérov, teda OĽaNO a SaS.

Niektorí analytici počas nej odhadovali, že padať budú všetky koaličné strany, čím to je, že Boris Kollár voličov nestratil, naopak, získal ich?
Jedna lastovička leto nerobí. Tým len chcem poukázať na to, že aj v prípade Sme rodina si musíme počkať na ďalšie prieskumy. Momentálne to vyzerá tak, že to, že Sme rodina sa minimálne v komunikačnej rovine zdržala ostrých osobných útokov a Boris Kollár dokonca vystupoval skôr ako mediátor a zmierovateľ, malo na preferencie strany pozitívny vplyv.

Chápem, že výsledok hnutia Sme rodina sa bude musieť potvrdiť aj v nasledujúcich prieskumoch, ale je možné, že ich zmierlivý postoj počas krízy im pomohol, lebo ľudia boli unavení z hádok medzi ostatnými partnermi?
Áno, ako som už povedal, môže to byť jeden z faktorov. No tiež by som nezabúdal na to, že Boris Kollár je po autonehode a nutnej rekonvalescencii opäť podstatne aktívnejší na sociálnych sieťach.

Na druhej strane majú na krku aj kauzu exšéfa SIS Vladimíra Pčolinského a celé hnutie je s rodinnými príslušníkmi pána Pčolinského poprepájané. Toto voličov nezaujíma?
Minimálne to nie je aktuálne v centre ich pozornosti. V každom prípade je to niečo, čo politickí súperi budú v budúcnosti určite používať na diskreditáciu hnutia.

Počas krízy prišli o najpopulárnejšieho ministra Milana Krajniaka, ktorého nemali kým nahradiť...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-16 11:19:42 - Feat.: - Title: Za urovnanie vzťahov s Českom je 70 percent Slovákov, ukazuje prieskum 02 - Modified: 2024-04-13 06:37:53 - Feat.: - Title: Voľba na istotu? Toto je 10 najspoľahlivejších rodinných áut, podľa samotných majiteľov 03 - Modified: 2024-04-11 04:59:56 - Feat.: - Title: Viac ako 80 percent Ukrajincov naďalej verí, že nad Ruskom zvíťazia, ukázal prieskum 04 - Modified: 2024-04-07 16:30:00 - Feat.: - Title: „Ako by niekto zmazal dva týždne kampane.“ Staršie prieskumy trafili výsledky presnejšie než tie pred finále 05 - Modified: 2024-04-08 06:57:08 - Feat.: - Title: Aliancia v parlamente výrazné mení pomer síl, Ficova vláda by s ňou mala ústavnú väčšinu (najnovší prieskum)
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 22:30