TASR/Jaroslav Novák
StoryEditor

Sulík kritizuje poslanca OĽaNO: Jeho útoky sú hanebné. Radšej by mal vysvetliť, ako je to s jeho občianstvom

12.04.2021, 13:26
Autor:
mahomahoTASRTASR
György Gyimesi pravdepodobne zabudol, že poslanecký sľub skladal na slovenskú ústavu, hovorí Richard Sulík.

Strana Sloboda a Solidarita považuje útoky a vyjadrenia poslanca György Gyimesiho na predstaviteľov strany SaS a slovenskej diplomacie za hanebné. Jeho správanie chce riešiť na koaličnej rade. 

„Poslanec, ktorý nemá za sebou žiadne diplomatické skúsenosti, ide poučovať a urážať profesionálnych diplomatov na Slovensku. Toto je za čiarou, navyše od človeka, ktorý by mal radšej jasne vysvetliť, ako je to s jeho občianstvom," uviedol predseda SaS Richard Sulík. 

V HNtelevízii si pozrite nedávny rozhovor s Richardom Sulíkom, v ktorom hovoril aj o vzťahoch s Igorom Matovičom:

Šéf liberálov ďalej dodal, že Gyimesi sa nepodpísal pod vládu Eduarda Hegera a vystupuje horšie než akýkoľvek opozičný poslanec napriek tomu, že sa oficiálne ďalej hlási ku koaličnej strane.

Tvrdí, že jeho správanie je absolútne neprijateľné. "O to viac, že pravdepodobne zabudol, že poslanecký sľub skladal na slovenskú ústavu, čo ho však v jeho arogancii neospravedlňuje,“ dodal Sulík.

S Gyimesim nesúhlasí ani Heger

Gyimesi bol v piatok v piatok s ministrom financií Igorom Matovičom v Budapešti kvôli ruskej vakcíne Sputnik V.

Matovič rokoval s ministrom zahraničných vecí Péterom Szijjártóom o pomoci Maďarska pri testovaní ruskej vakcíny Sputnik V dovezenej na Slovensko. Prijal ho aj predseda vlády Viktor Orbán.

Gyimesi následne uviedol, že neúčasť zástupcu slovenského veľvyslanectva bola predpokladom úspechu rokovaní s maďarskou stranou.

S poslancom OĽaNO v sobotu vyjadril nesúhlas aj premiér Eduard Heger. "Je dôležité, aby sme na takýchto cestách mali aj zástupcov ambasády," povedal s tým, že sa s vyjadrením Gyimesiho nestotožňuje. "Bolo to nešťastné vyjadrenie. Určite sa s ním o tom porozprávam," dodal.

​Kritika od Korčoka

Voči slovám Gyimesiho sa ohradil aj minister zahraničných vecí Ivan Korčok. ​"Je to hrubé obviňovanie slovenskej diplomatickej služby. Na mieste je otázka, o čom boli rokovania v Budapešti, na ktorých sa mohol zúčastniť poslanec trvale osočujúci slovenskú diplomaciu a zároveň sa na týchto rokovaniach nesmel zúčastniť nikto zo slovenských diplomatov," vyhlásil.

Vylúčenie diplomatov vedúcim delegácie je podľa Korčoka krajne netradičný postup, keďže išlo o rokovanie s ministrom zahraničných vecí Maďarska.

01 - Modified: 2024-04-17 14:48:17 - Feat.: - Title: Zákon o strategických investíciách zbaví vinníkov zodpovednosti, tvrdí SaS 02 - Modified: 2024-04-16 13:32:21 - Feat.: - Title: Poslanec SaS kritizuje, že rezort zahraničia riadi Fico a nie Blanár: Zaujíma ho len právo veta krajín EÚ 03 - Modified: 2024-04-16 10:42:29 - Feat.: - Title: Ako zlacniť benzín o 20 centov? SaS apeluje na Fica, predstavila návrh 04 - Modified: 2024-04-15 15:39:49 - Feat.: - Title: PS a SaS nepodporia schôdzu k odvolávaniu ministerky Dolinkovej. Zvolať ju chcelo Matovičovo hnutie 05 - Modified: 2024-04-15 11:47:28 - Feat.: - Title: SaS kritizuje Dolinkovej rezort za nečinnosť, niektoré zámery Fica však víta
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 09:57