StoryEditor

Bitka o externistov sa nekončí

17.07.2007, 00:00
Súkromné vysoké školy chcú viac externých študentov. Asociácia súkromných vysokých škôl Slovenska požiadala prezidenta Ivana Gašparoviča, aby novelu vysokoškolského zákona vrátil parlamentu.

"Jedným z kľúčových problémov je obmedzenie počtu externistov na súkromných školách," tvrdí prorektor Bratislavskej vysokej školy práva Jaroslav Ivor. "Je to v rozpore s ústavnou slobodou hospodárskej súťaže a slobodného prístupu občanov ku vzdelaniu." Poslanci zákon schválili začiatkom júla - s podmienkou, že počet diaľkových študentov nesmie na žiadnej škole presiahnuť počet denných.
Výhrady
Z desiatich súkromných univerzít dnes toto kritérium spĺňa jediná - Vysoká škola manažmentu v Trenčíne. List prezidentovi však podpísal aj rektor tejto školy, Branislav Lichardus. "Obmedzenie počtu externistov je aj proti zámerom vlády a politike EÚ, ktorá podporuje celoživotné vzdelávanie. Zamestnaní ľudia predsa nemôžu študovať inak, len externe." Počet externistov, vrátane doktorandov, dnes na Slovensku presahuje 80-tisíc. Z toho na súkromných školách ich študuje asi 13-tisíc. Opatrenie postihne aj tri verejné vysoké školy - Univerzitu Mateja Bela v Banskej Bystrici, Univerzitu J. Selyeho v Komárne a Katolícku univerzitu v Ružomberku. "Limit sa môže vzťahovať len na verejné vysoké školy, pre nás je školné podstatným zdrojom príjmov," dodáva Ivor.
Ministerstvo
Ministerstvo školstva presadilo podmienku s cieľom zvýšiť kvalitu vysokoškolského vzdelávania. Limit neplatí len pre odborné vysoké školy, ktoré však môžu poskytovať iba bakalárske diplomy. Kritérium odsúhlasila aj väčšina rektorov. "Externé štúdium je ľahšia cesta k diplomu - stačí sa pozrieť koho a ako učia," hovorí viceprezident Slovenskej rektorskej konferencie Ján Bujňák. Obmedzenie podľa neho preto prispeje k vyššej kvalite vysokých škôl.
Zákon by mal byť účinný od septembra. Ivor nevylučuje, že ak hlava štátu novelu podpíše, Asociácia sa pokúsi napadnúť novelu na Ústavnom súde SR.

Študenti v číslach
- na súkromných vysokých školách študuje 13-tisíc externistov a 2 300 denných študentov
- na verejných vysokých školách študuje 68-tisíc externistov a 127-tisíc denných študentov

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 19:30