TASR/Pavol Zachar
StoryEditor

Vodiči MHD v Bratislave sa v pondelok zapoja do výstražného štrajku

09.04.2021, 14:36
Autor:
TASRTASR
Medzi 08.00 hod. a 09.00 hod. podľa dopravcu v Bratislave nebudú premávať spoje MHD, s výnimkou vodičov, ktorí sa do štrajku nebudú chcieť zapojiť, keďže štrajk je dobrovoľný.

Dopravný podnik Bratislava (DPB) potvrdil, že sa jeho vodiči MHD zapoja v pondelok do výstražného štrajku. Medzi 08.00 hod. a 09.00 hod. podľa dopravcu v Bratislave nebudú premávať spoje MHD, s výnimkou vodičov, ktorí sa do štrajku nebudú chcieť zapojiť, keďže štrajk je dobrovoľný.

Zároveň bude zachovaná doprava do najväčší bratislavských nemocníc v Ružinove, Kramároch a na Antolskej v Petržalke.

"Ak bude spoj MHD obsluhovať trasu linky v čase výstražného štrajku, vodič vozidlo neodstaví uprostred jazdy, ale obslúži všetky zastávky na trase danej linky až po konečnú. V čase od 8.00 do 9.00 h však vozidlá tých vodičov, ktorí sa zapoja do výstražného štrajku, z nástupných zastávok nevyjdú na svoju trasu," informovala TASR hovorkyňa DPB Ľubica Melcerová. Vozidlá MHD by tak nemali blokovať cesty.

Dopravný podnik odporúča cestujúcim, aby si naplánovali svoje cesty tak, aby sa v pondelok ráno v čase štrajku nespoliehali na MHD. "Po 09.00 h sa postupne obnoví premávka MHD v Bratislave," deklaruje Melcerová.

Vedenie DPB ešte bude počas víkendu rokovať so zástupcami zamestnancov o zjemnení podoby výstražného štrajku. O prípadných zmenách bude dopravca informovať.

Dopravný podnik upozorňuje, že jeho výpadok tržieb z dôvodu pandémie sa vyšplhal už na 25 miliónov eur. "Bez možnosti čerpať finančnú pomoc zo štátnych schém prvej pomoci hrozí aj hromadné prepúšťanie," podotkol dopravca. Z toho dôvodu podľa neho vyhlásili všetky odborové organizácie DPB výstražný štrajk.

Racionalizačné a úsporné opatrenia, ktoré v DPB prebehli, nestačia na vykrytie výpadku tržieb aj napriek tomu, že sa v DPB v roku 2020 znížili náklady o deväť miliónov eur.

"Odborové organizácie sa snažia chrániť pracovné miesta, pretože bez pomoci od štátu je pravdepodobné zhoršovanie kvality MHD, a tým aj redukovanie pracovných miest vodičov i obslužného personálu," uviedla Melcerová.

Dopravné firmy na celom Slovensku, ktoré zabezpečujú MHD v 54 mestách, môžu podľa dopravného podniku čerpať prvú pomoc od štátu za výpadok tržieb z cestovného, okrem štyroch dopravných podnikov (vrátane DPB), v ktorých pracuje spolu 5-tisíc ľudí.

Výstražný štrajk v pondelok ráno vyhlásili zástupcovia zamestnancov dopravných podnikov v Bratislave, Košiciach a Prešove. Štrajkom chcú upozorniť, že štát stále finančne nepomohol ich podnikom s výpadkom príjmov spôsobeným pandémiou nového koronavírusu a hrozí rušenie liniek i prepúšťanie.

Dopravný podnik mesta Košice potvrdil, že sa jeho vodiči mestskej hromadnej dopravy zapoja do výstražného štrajku, trvať má od 8.00 do 9.00 h. Pre TASR to uviedla hovorkyňa podniku Vladimíra Petrušová. Podľa odborárov bude zachovaná premávka liniek k obom pracoviskám Univerzitnej nemocnice Louisa Pasteura Košice a vypravené budú aj školské spoje, či spoje do oceliarní U. S. Steel.

O forme štrajku v Prešove sa momentálne ešte rokuje. Podľa informácií TASR je v hre možnosť, že vodiči prešovského dopravného podniku len symbolicky podporia štrajkujúcich kolegov v Bratislave a Košiciach, napríklad zavesením stužiek na vozidlá.

01 - Modified: 2024-04-18 14:08:09 - Feat.: - Title: Bratislavské letisko patrí k desiatke najlepších letísk vo východnej Európe 02 - Modified: 2024-04-18 14:00:59 - Feat.: - Title: V Bratislave sa poobede tvoria kolóny, zdržíte sa aj 20 minút 03 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: Bratislava pripravuje veľký parkovací dom. Magistrát si objednal dokumenty za niekoľko desiatok tisíc eur 04 - Modified: 2024-04-18 11:51:59 - Feat.: - Title: V bratislavskom Ružinove plánujú postaviť polyfunkčný objekt za 21 miliónov eur 05 - Modified: 2024-04-17 16:51:42 - Feat.: - Title: "Iba núdzový personál." Rozsiahly štrajk organizovaný odbormi v Grécku ochromil dopravu
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 06:09