StoryEditor

Matovič sa ozval z Moskvy: Ratlík začal brechot kvôli Sputniku. Ja urobím, čo je mojou psou povinnosťou

08.04.2021, 09:13
Autor:
pebpeblmlm
Bývalý premiér Igor Matovič bude dnes v Rusku riešiť vakcíny Sputnik V.

Igor Matovič sa dnes chystá riešiť situáciu okolo vakcín Sputnik V. Informoval o tom na sociálnej sieti.

Dnes už minister financií sa stretáva so šéfom ruského fondu pre priame investície Kirillom Dmitrievom, pod ktorého spadá výrobca vakcín Sputnik V.

"Rokovanie sa bude týkať, samozrejme, vakcíny. Akékoľvek pokútne a systematické snahy zabrániť tomu, aby sa Sputnik V na Slovensku mohol používať, z hĺbky duše odsudzujem a urobím všetko preto, aby boli nakoniec neúspešné a milión ľudí sa Sputnikom V mohol na Slovensku konečne začať očkovať. O výsledkoch budem informovať," uviedol Matovič.

​Včera bývalý premiér na sociálnej sieti napísal, že na Slovensku hrá niekto so Sputnikom špinavú hru. "Sputnikom dnes už vo veľkom očkujú vo viac ako 50 krajinách sveta, len na Slovensku si s ním naďalej niekto hrá svoju špinavú hru. Čo tam po ľuďoch, veď ide o geopolitiku! Vraj."

Matovič ešte ako premiér 1. marca spolu s vtedajším ministrom zdravotníctva privítal v Košiciach dovezenie prvých vakcín Sputnik V. S tým, že v Rusku dojednal celkovo dva milióny kusov. Doteraz je na Slovensku 200-tisíc dávok Sputniku V.

Expremiér pripojil okolo obeda ďalší status, tentoraz už z Moskvy

"Na Slovensku vraj opäť nejaký ´strašne nebezpečný´ratlík začal svoj nenávistný brechot kvôli Sputniku. Ja tu urobím to, čo je mojou psou povinnosťou a on nech si zatiaľ teda opäť užije svoju chvíľku pocitu nadľudskej dôležitosti," napísal Matovič.

​Príchod vakcíny, ktorá nie je schválená Európskou liekovu agentúrou EMA, vyvolala roztržku v koalícii.

Kritika od bývalého poslanca

Matovičovu cestu do Moskvy kritizoval aj poslanec Tomáš Valášek, ktorý pred mesiacom opustil koaličné rady práve kvôli okolnostiam nákupu ruskej vakcíny.

"Stavia Za ľudí a SaS do nemožnej situácie a zvyšuje pravdepodobnosť ďalšej krízy či kolapsu vlády. Od cesty budú chcieť dať ruky preč, ale to celkom nejde," napísal na Facebooku Valášek. 

Za najdôležitejšie však považuje to, ako naloží Matovič s otázkou ruských vojsk na hranici Ukrajiny. 

"Za týchto okolností, keď vysoký predstaviteľ členskej krajiny EÚ a NATO navštívi Moskvu, nemôže sa tváriť, že ho dianie na Ukrajine nezaujíma. Ako minimum by mal Igor Matovič podporiť dlhodobú slovenskú, európsku a aliančnú pozíciu, že Rusko je v tomto konflikte agresorom a malo by jednotky z hranice stiahnuť a kontrolu nad hranicou navrátiť Ukrajine. Čokoľvek iné znamená ísť proti záujmom Slovenska." dodáva poslanec.

Reakcie koaličných partnerov

Šéf SaS a minister hospodárstva Richard Sulík na margo Matovičovej cesty povedal, že to vníma ako jeho snahu dať možnosť šancu ľuďom očkovať sa Sputnikom.

"Čas tlačí, hrá proti nám. Treba konať a Igor Matovič má snahu a chce docieliť, aby bol Sputnik k dispozícii tým, ktorí ho budú chcieť," povedal Sulík.

"Sú to technické rokovania, traja koaliční partneri nákup Sputnika schválili, momentálne chýbajú nejaké dokumenty z ruskej strany, treba to vyriešiť," povedala v reakcii šéfka Za ľudí Veronika Remišová.

Na schválenie vakcíny sa čaká

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský v stredu oznámil, že o tom, či pustí ruskú vakcínu Sputnik V do klinického testovania a na očkovanie na Slovensku, rozhodne až po konečnom stanovisku od Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv.

"Ak bude vyhovujúce, prijmem konečné rozhodnutie," povedal dnes minister. Očakáva, že rozhodnutie by mohlo padnúť začiatkom budúceho týždňa.

​Ústav sa včera vyjadril, že nemôže bez dostatočných dôkazov prijať odborné stanovisko k pomeru prínosov a rizík Sputnika.

Dôvodom sú chýbajúce údaje od výrobcu, nekonzistentnosť liekových foriem a nemožnosť vzájomne porovnávať šarže používané v rôznych štúdiách a krajinách.

01 - Modified: 2024-04-19 08:54:12 - Feat.: - Title: Obávaný vírus sa nebezpečne priblížil k človeku. Vedcov z WHO najnovší vývoj prekvapil 02 - Modified: 2024-04-11 14:04:03 - Feat.: - Title: Matovič chce odvolávať ministerku Dolinkovú: Za pol roka urobila všetko v prospech Haščáka a Penty 03 - Modified: 2024-04-16 09:11:46 - Feat.: - Title: Mapa odhalila covidovú „oponu smrti“ naprieč Európou, Slovensko je na chvoste 04 - Modified: 2024-04-01 17:25:00 - Feat.: - Title: Prekonanie počtu turistov spred pandémie sa v tomto roku ešte neočakáva 05 - Modified: 2024-03-27 12:27:44 - Feat.: - Title: Nielen vláda, do Galanty prišiel aj Matovič. Pohŕdal Maďarmi rovnako ako Slota, burcuje proti Pellegrinimu
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 23:17