TASR/Radovan Stoklasa
StoryEditor

Čakáreň na očkovanie: štát upravil pravidlá prihlasovania, chce zabrániť podvodom

06.04.2021, 15:31
Autor:
mahomahoTASRTASR
Rezort zdravotníctva upraví prihlasovanie do čakárne pre ľudí z prvej fázy.

Ministerstvo zdravotníctva chce zabrániť podvodom pri prihlasovaní sa na očkovanie do Čakárne. Zefektívniť by sa mali pravidlá na prihlasovanie do prvej fázy. 

"V tejto fáze sa prihlasujú zamestnanci vybraných skupín, ktorí prichádzajú do kontaktu s nakazenými. Ide napríklad o zdravotníckych pracovníkov, terénnych sociálnych pracovníkov či príslušníkov Ozbrojených síl," uviedla hovorkyňa rezortu zdravotníctva Zuzana Eliášová.

​Rezort oddnes podľa nej upravil prihlasovanie tak, aby neprichádzalo k jeho zneužívaniu. 

Ľudia, ktorí spadajú do Fázy 1, sa môžu prihlásiť do čakárne aj naďalej, termín však dostanú až po preverení údajov od zamestnávateľa.

Po tom, ako sa zamestnanec vybranej profesie prihlási do čakárne, musí jeho zamestnávateľ kontaktovať ministerstvo zdravotníctva na e-mailovej adrese Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.. 

"Odborníci z rezortu si následne vypýtajú potrebné údaje o zamestnancovi, kvôli jeho identifikácii a verifikácii údajov. Zamestnanec až po preverení dostane následne z Čakárne termín na očkovanie," informuje ministerstvo.

Župa kritizovala zneužívanie

To, že pri Fáze 1 dochádza k zneužívaniu, kritizoval v posledných dňoch predseda Bratislavského samosprávneho kraja Juraj Droba. 

"Od včera sa šíri internetom postup, ako sa cez systém Národného centra zdravotníckych informácií prihlásiť do databázy náhradníkov na očkovanie. Uvádza sa v ňom, aby registrujúci označili, že patria ku kritickej infraštruktúre s dôvetkom, že to nikto nekontroluje," povedal v piatok Droba.

​Bratislavský kraj na základe skúseností z víkendového očkovania navrhol dočasne vypnúť Fázu 1 pre veľkokapacitné očkovacie centrá v prihlasovacom formulári, a to do času, kým štát nebude vedieť relevantne overovať pravdivosť uvádzaných údajov.

Kraj pritom dlhodobo žiada, aby štát neprenášal povinnosť kontrolovať pravdivosť údajov na župy.

Skupiny profesií spadajúce do Fázy 1:

  • zdravotnícky pracovník,
  • študent zdravotníckeho lekárskeho alebo nelekárskeho odboru, ktorý počas štúdia prichádza do kontaktu s pacientom,
  • zamestnanec poskytovateľa sociálnych služieb,
  • terénny sociálny pracovník,
  • zamestnanec obslužnej organizácie, ktorý vykonáva svoju činnosť v nemocnici,
  • zamestnanec nemocnice, záchrannej zdravotnej služby alebo dopravnej zdravotnej služby, ktorý prichádza do kontaktu s pacientom,
  • osoba, ktorá v rámci cirkvi alebo náboženskej spoločnosti registrovanej podľa osobitného predpisu poskytuje duchovnú službu pre pacientov v nemocnici alebo pre prijímateľov sociálnych služieb v zariadení sociálnych služieb,
  • zamestnanec mobilného odberového miesta, ktorý prichádza do kontaktu s testovanou osobou,
  • zamestnanec zamestnávateľa, ktorý zabezpečuje služby v marginalizovaných rómskych komunitách alebo vykonávanie pracovných činností pre ľudí bez domova,
  • zamestnanec zamestnávateľa, ktorý zabezpečuje podporné služby pre poskytovateľa sociálnej služby,
  • príslušník Ozbrojených síl Slovenskej republiky vyčleneným na pomoc pri testovaní obyvateľstva na území Slovenskej republiky na prítomnosť ochorenia COVID-19 a na pomoc v zdravotníckom zariadení,
  • príslušník Policajného zboru alebo príslušníkom Hasičského a záchranného zboru vyčleneným pre mobilné odberové miesta vykonávajúce testovanie a na pomoc v zdravotníckom zariadení.

01 - Modified: 2024-04-22 12:53:01 - Feat.: - Title: Zaočkovanosť na Slovensku klesá pod 95 percent, upozorňujú odborníci 02 - Modified: 2024-03-15 14:43:29 - Feat.: - Title: Slovenskí pacienti si ešte počkajú. Na jeden z respiračných vírusov u nás vakcínu ešte nemáme 03 - Modified: 2024-03-14 06:08:33 - Feat.: - Title: Záškrt po dekádach zabíja, čierneho kašľu pribúda. Antivaxeri sú ako sekta, tvrdí pediatrička 04 - Modified: 2024-03-17 14:00:00 - Feat.: - Title: Vedci preskúmali muža, ktorý absolvoval 217 očkovaní 05 - Modified: 2024-03-15 11:44:09 - Feat.: - Title: Čierny kašeľ je tu, nevylučuje sa ani vznik lokálnych epidémií
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 01:52